ΚΥΠΡΟΣ

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο: Ανοικτά της Λεμεσού το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο: Ανοικτά της Λεμεσού το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει από χθες βραδύ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose. Και τα δυο σκάφη είναι υπό ιταλική σημαία.

Αναφορικά με την χθεσινή εξέλιξη, κατά την οποία το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στην στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους ευρωπαίους ηγέτες.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, η οποία επικαλείται
πηγές που παρακολουθούσαν όλες αυτές τις μέρες τα όσα διαδραματίζονταν στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο το γεωτρύπανο και το προσωπικό του, την ώρα που οι τούρκοι για δεύτερη φορά προσπαθούσαν να σταματήσουν την πορεία του γεωτρύπανου προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».

Turkish Navy End Black Sea Exercises

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τόσο το γεωτρύπανο όσο και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας «σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση, που να έθετε σε κίνδυνο την πορεία τους. Η κοντινότερη απόσταση, προστίθεται, των ναυτικών μέσων ήταν τα 400 μέτρα. Οι ίδιες πηγές, αναφέρεται, «διαψεύδουν τα περί επεισοδίου τύπου Ίμια».

Τα όσα διαδραματίσθηκαν χθες το πρωί αποτελούν το επιστέγασμα της μαραθώνιας σύσκεψης στο Προεδρικό, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη αποφασίστηκε να επιχειρηθεί μια προσπάθεια το γεωτρύπανο να φθάσει στον προορισμό του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «Οι Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ/) πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον».

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η «εποικοδομητική στάση» της τουρκοκυπριακής πλευράς για «ένα ισότιμο και δίκαιο νέο μέλλον, στο οποίο θα είναι όλοι κερδισμένοι» και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν την αποφασιστικότητά τους και δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους».

Υποστήριξε ότι οι Ε/κ συνεχίζουν «τις μονομερείς τους ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό προκαλεί εντάσεις».

Η χθεσινή αρνητική εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ και οι αποφάσεις στο άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. είναι το βασικό θέμα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι είναι:

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Στο αέρα η Βάρνα. Ευρω-χαστούκι στην Τουρκία, έστω και καθυστερημένα από τους 27 ηγέτες - Διαμοιρασμό ή δεν έχει λύση. Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία ξέχασε το Κυπριακό και εναρμονίζεται πλήρως με την Άγκυρα.

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: Νavtex από τους 27 προς τον Ερντογάν - Οριστικοποιήθηκε χθες η αναβολή της γεώτρησης στο στόχο «Σουπιά».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: Αυστηρό μήνυμα από τους 27 καταδίκασαν τις πειρατικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: Εισπράξαμε αλληλεγγύη και κατανόηση. Υπό προϋποθέσεις η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στη Βάρνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις