ΚΥΠΡΟΣ

Όλα τα βλέμματα στην Κύπρο: Στο οικόπεδο 10 η αμερικανική ExxonMobil

Όλα τα βλέμματα στην Κύπρο: Στο οικόπεδο 10 η αμερικανική ExxonMobil

Στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Λεμεσού, το ερευνητικό σκάφος MED Surveyor.

Μυρίζει μπαρούτι η ανατολική Μεσόγειος - Πανίσχυρα αμερικανικά πλοία έτοιμα να επέμβουν αν οι Τούρκοι παρενοχλήσουν το ερευνητικό σκάφος

Το σκάφος MED Surveyor άρχισε ήδη τις έρευνες σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού, με τους Τούρκους προς το παρόν να μην πλησιάζουν στην περιοχή παραμένοντας στο οικόπεδο 3.

Το εν λόγο σκάφος, μαζί με το Ocean Investigator έχουν ναυλωθεί από τον αμερικανικό κολοσσό ΕxxonMobil για τη διενέργεια αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών ερευνών σε τρεις δυνητικούς στόχους γεώτρησης στο τεμάχιο 10. Η γεώτρηση είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζουμε ότι ισχυρή δύναμη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να προφυλάξει το ερευνητικό πλοίο από τυχόν ενόχληση των Τούρκων.

Στις 21 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην περιοχή τέσσερα πολεμικά πλοία της ομάδας “Iwo Jima”, η οποία περιλαμβάνει τρία αμφίβια πολεμικά πλοία και ένα ακόμη που μεταφέρει την 26η θαλάσσια μονάδα δύναμης 2,500 πεζοναυτών, ενισχύοντας τη δύναμη του έκτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού που αποτελείται από πέντε ακόμη πολεμικά πλοία. Η ναυαρχίδα του ομίλου, το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima, είναι εφοδιασμένη με ελικόπτερα επίθεσης Cobra, αεροσκάφη εδάφους AV-8 Harrier και αεροσκάφη MV-22 Osprey.

Δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil έφθασαν επίσης στη Μεσόγειο σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα με κατεύθυνση την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της ExxonMobil και του Qatar Petroleum.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει το ιταλικό ερευνητικό σκάφος της ΕΝΙ ενώ Γάλλοι και Βρετανοί διαμηνύουν ότι θα προστατεύσουν με κάθε μέσο τις έρευνες στα οικόπεδα της Κύπρου.

Σχετικές ειδήσεις