ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Μόνο στην Ελλάδα δεν αγγίζουν τους εφοπλιστές

Μόνο στην Ελλάδα δεν αγγίζουν τους εφοπλιστές

Τέλος το πάρτι με τα θαλασσοδάνεια προανήγγειλαν οι διεθνείς τράπεζες

Τέλος το πάρτι για τους εφοπλιστές. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την εικόνα που διαμορφώνεται στην πλέον ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, οι γερμανικές τράπεζες βλέποντας πως ο κλάδος της ναυτιλίας δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν το 2015 τουλάχιστον, αποφάσισαν να μειώσουν την έκθεση τους σε ναυτιλιακά δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζονται εκ βάθρων όλες οι δανειοδοτήσεις με στόχο την πώληση πλοίων των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται ή εμφανίζουν χαμηλή εξυπηρέτηση. Είναι τέτοια η στροφή της πολιτικής των γερμανικών τραπεζών, που στόχος είναι να ρευστοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν περιουσιακά στοιχεία εταιριών που οφείλουν προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές τους. Στο πελατολόγιο μάλιστα των Γερμανικών τραπεζών βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές για τους οποίους έχουν αρχίσει να χτυπάνε καμπανάκια κατασχέσεων.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που διασώθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού συνεχίζει να έχει τον εφοπλιστικό κλάδο στο απυρόβλητο, αφήνοντας τα κόκκινα θαλασσοδάνεια στα συρτάρια. Είναι τέτοια η συμπαιγνία, που ενώ πλέον διεθνώς αναγνωρίζεται πως η δανειοδότηση του ναυτιλιακού κλάδου πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, στην Ελλάδα οι τράπεζες επιμένουν να αφήνουν ανενόχλητους παρά τις τεράστιες ζημιές εφοπλιστές, επιμένοντας να κατασπαράσσουν τους μικροδανειολήπτες και να πιέζουν για την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Διαβάστε επίσης:

Φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών ζητά η πλειοψηφία των πολιτών

Φιάσκο η «εθελοντική εισφορά» για τους εφοπλιστές

Μηδαμινή η συμβολή των εφοπλιστών σε σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία

Παραδίδουν τεράστιο μέρος της ναυτικής εκπαίδευσης στους εφοπλιστές