ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται τσουνάμι: Έξι σελίδες είναι μόνο οι τίτλοι με τα προαπαιτούμενα Νοεμβρίου

Έρχεται τσουνάμι: Έξι σελίδες είναι μόνο οι τίτλοι με τα προαπαιτούμενα Νοεμβρίου

Τη στιγμή που μόνο οι τίτλοι από τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου είναι έξι σελίδες και αντιστοιχούν σε 10-15 νομοσχέδια, στον προεκλογικό διάλογο δεν γίνεται καμιά συζήτηση για το τσουνάμι μέτρων ή για το ποια ισοδύναμα θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν. Η μόνη συζήτηση που κυριαρχεί είναι η αγωνία για την πολιτική σταθερότητα της επόμενης ημέρας η οποία, όπως πλέον οι περισσότεροι θεωρούν, εξασφαλίζεται μόνο με την συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Της Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Το θέμα της συνεργασίας των δύο κομμάτων όπως και οι προτεραιότητες της μετεκλογικής Ελλάδας, κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ με θέμα «Προτάσεις οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο κ. Δημήτρης Μάρδας, τ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποψήφιος Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούν τα δύο κόμματα αφού οι διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες. Τόνισε ότι ήταν έγκλημα να δοθούν τα ορυχεία χρυσού για 12 εκ. ευρώ όταν οι υπεραξίες που προσφέρουν είναι 500 εκατ. όπως έγκλημα ήταν και η πώληση του ΟΠΑΠ και του Ελληνικού για 900 εκ. ευρώ τη στιγμή που η τιμή που έπρεπε να δοθεί ήταν μερικά δις. ευρώ. Σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις εργασίας δεν αποτελούν άλλοθι για όλα τα άλλα. Και αναρωτήθηκε «υπάρχει κάτι νέο στο ανθρώπινο κεφάλαιο των κομμάτων που να δείχνει ότι δεν θα επαναληφθούν όσα συνέβησαν στο παρελθόν;»

Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, π. υπουργός, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο πλήθος των προαπαιτούμενων που έρχονται μετά τις εκλογές αναφέροντας ότι 6 σελίδες είναι μόνο οι τίτλοι τους και αντιστοιχούν σε 10-15 νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν μέσα σε λίγες μέρες. Σημείωσε ότι αυτές οι εκλογές είναι πιο επικίνδυνες από τις προηγούμενες καθώς η οικονομία είναι στα όριά της και δεν υπάρχει άλλος χρόνος. «Το εκλογικό σώμα πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης και να μην ψηφίζει πιστεύοντας ψέματα. Η μόνη έξοδος από το αδιέξοδο σημείωσε είναι να δεσμευθούν όλοι ότι θα στηρίξουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δύο επόμενες αξιολογήσεις του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Το Grexit είναι στην αυλή μας και με άφρονες πολιτικές μπορεί να μπει στο σπίτι».

Στις πιεστικές ημερομηνίες και το βαρύ φορτίο της επόμενης κυβέρνησης αναφέρθηκε και ο Μάκης Βορίδης, π. υπουργός Υγείας, Βουλευτής Αττικής ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη πολιτική σύμπνοιας και σταθερότητας προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επισήμανε την ανάγκη μιας κυβέρνησης που θα έχει πλήρες πρόγραμμα και όχι μόνο τι προβλέπει το μνημόνιο, ενώ τόνισε πως η ΝΔ έχει ξεκάθαρη πολιτική συνεργασιών κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν.

Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για την έξοδο από την κρίση επεσήμανε στο χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος σημειώνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψε σε κανονική λειτουργία η οικονομία και η αγορά.

Ο κ Χάρης Θεοχάρης, π. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Βουλευτής Β' Αθηνών, επέκρινε τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι όποια ισοδύναμα πρότεινε η κυβέρνηση ήταν χειρότερα από τις αρχικές προτάσεις. Όπως ανέφερε για να μείνει το ρεύμα στο 13% μπήκε το 23% ΦΠΑ στην παιδεία, ενώ τόνισε ότι ο φόρος εισοδήματος είναι ο πιο υφεσιακός φόρος. Ο φόρος στο 29% στις επιχειρήσεις θα χτυπήσει την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα είπε, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις για να περάσει τις μειώσεις για να μη φανεί ότι τις κάνει ο ίδιος. Τέλος αναφέρθηκε στα capital controls λέγοντας ότι πρόκειται για έγκλημα κατά της χώρας που προκάλεσε μείωση της δραστηριότητας κατά 50% και μείωση το ΑΕΠ κατά 1% στην κάθε μια από τις 2 εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις