ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκούρι» στις συντάξεις φέρνει η συμφωνία του Eurogroup στη Μάλτα

«Τσεκούρι» στις συντάξεις φέρνει η συμφωνία του Eurogroup στη Μάλτα

Το «μάρμαρο» του συμβιβασμού μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι, τα συνήθη «υποζύγια» της ανάλγητης οικονομικής πολιτικής και των μνημονίων.

Με βάση την οδυνηρή συμφωνία που επετεύχθη στη Βαλέτα της Μάλτας, στο πλαίσιο του Eurogroup, στο στόχαστρο περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι επικουρικών.

Με βάση ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο στόχος της εξοικονόμησης των 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνει άπιαστος, εκτός αν πέσει «κόφτης» και στις χαμηλότερες συντάξεις, έως 600 ευρώ.

Ο πήχης θα κατέβει και στις κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ, όπως διαφαίνεται, θίγοντας ακόμα και όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το βαρύτερο πλήγμα θα υποστούν 300.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά (1.100-1.150 καθαρά) και εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές.

Αυτοί οι συνταξιούχοι - εν μια νυκτί την Πρωτοχρονιά του 2019- θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως και 220 ευρώ (κατάργηση της προσωπικής διαφοράς 50%).

Δηλαδή ο συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική (σύνολο 1.600) θα χάσει ουσιαστικά το σύνολο της επικουρικής του.

Αυτοί που παίρνουν υψηλές συντάξεις εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο από 100 έως 250 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Το «τσεκούρι» θα πέσει κυρίως σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία - κυρίως διευθυντές, ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, καθώς τους παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ.

Για να βγει ο λογαριασμός, το μαχαίρι δεν αποκλείεται να αγγίξει και τις συντάξεις κάτω των 600 ευρώ, καθώς προσωπικές διαφορές θα προκύψουν και στις χαμηλές συντάξεις (κατώτατα όρια, μητέρες ανηλίκων).

Οι περικοπές θα στοιχίσουν μέχρι και δύο κύριες συντάξεις:

pinakas sintaxeis

(Πηγή πίνακα Πρώτο Θέμα)

Σχετικές ειδήσεις