ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «βόμβα»: Μέσω… και καταθέσεων οι ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο

Έρχεται «βόμβα»: Μέσω… και καταθέσεων οι ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο

Περιουσιακά κριτήρια, ακόμη και για μικροποσά της τάξης των 3.000 ευρώ, θέτουν ως όρο οι δανειστές για τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, πρόταση που δεν έχει απορρίψει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι δόσεις θα καθορίζονται και από το ύψος των καταθέσεων ακόμη και για οφειλέτες από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ.

Αυτή η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των τελικών συζητήσεων της τρόικας με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εν όψει της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τυχόν περιουσιακά κριτήρια, που όπως φαίνεται θα έχουν οι ρυθμίσεις ακόμη και για μικροποσά των 3.000 ευρώ ή ακόμη και κάτω των 3.000 ευρώ, θα έχουν οριζόντια εφαρμογή και θα εξατομικεύονται ανάλογα με το τι διαθέτει ο καθένας μετά την υποβολή της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι δεδομένο ότι όσοι χρωστούν ως 20.000 ευρώ είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο Δημόσιο δεν θα επιλέγουν μόνοι τους τις δόσεις, αλλά το ποσό που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα βγαίνει με βάση το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν τα ¾ των οφειλετών όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία έχει χρέη έως 15.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πάνω από 240.000 αγρότες με χρέη ως 5.000 ευρώ και περίπου 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις.

Αυτός ο «πληθυσμός» έχει μεν τη δυνατότητα να ρυθμίσει χρέη είτε σε 12 δόσεις με τη λεγόμενη «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είτε σε περισσότερες δόσεις (ως και 120) που προβλέπει ο νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τις ρυθμίσεις χρεών μόνον προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - να ισχύσουν μεν περιουσιακά κριτήρια ακόμη και για τα μικρά χρέη των 3.000 ευρώ, αλλά να έχουν σαφή στόχο στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Οποιος δηλαδή χρωστά 5.000 ευρώ αλλά έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ, θα μπαίνει σε ρύθμιση, αλλά θα βάζει και ενέχυρο τις καταθέσεις.

Η μεγάλη παγίδα

Η μεγάλη παγίδα που έρχεται όμως από το συνδυασμό περιουσιακών κριτηρίων και εισοδήματος είναι ότι οι περίφημες 120 δόσεις για ρύθμιση χρεών δεν είναι καθόλου δεδομένες. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν πως αν το εισόδημα «δικαιολογεί» την εξόφληση οφειλής σε λιγότερες δόσεις, τότε η ρύθμιση θα μπορεί να κατεβαίνει σε 80, 70, 50 ή ακόμη και σε 24 δόσεις.

Από την άλλη, οι μη έχοντες εισόδημα και καταθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν χρέη ως 120 δόσεις, με το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ το μήνα. Και εδώ όμως υπάρχουν ενστάσεις από την τρόικα, που ζητά να μην προσδιορίζονται οι μη έχοντες μόνον από το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία, αλλά να εξετάζεται και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικές ειδήσεις