ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του κακάο - Θα ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια

κακάο, σοκολάτα
Αυξάνεται διαρκώς η τιμή του κακάο
Unsplash

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του κακάο στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 10.500 δολάρια τον τόνο από περίπου 3.000 δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα

Σε νέα επίπεδα – ρεκόρ σκαρφάλωσε η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στον απόηχο έκθεσης στην οποία αναφέρεται ότι οι κακές σοδειές στην Αφρική, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την έλλειψη κακάο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το προθεσμιακό συμβόλαιο του κακάο έκανε άλμα 9,6%, αγγίζοντας το επίπεδο ρεκόρ των 9,477 στερλίνων τον τόνο.

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του κακάο στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 10.500 δολάρια τον τόνο από περίπου 3.000 δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής φέτος η τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί εν μέσω προβλέψεων για περαιτέρω μείωση της παραγωγής λόγω των ασθενειών και των αντίξοων καιρικών συνθηκών που πλήττουν τα κακαόδεντρα.

Ο αριθμός των σπόρων κακάο προς άλεση υποχώρησε 2,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κακάο.

Η αγορά παρακολουθεί την επεξεργασία δεδομένων για να πάρει μια ιδέα για το εάν το πρωτοφανές ράλι αρχίζει να βλάπτει τη ζήτηση και πόσο δύσκολο είναι για τους σοκολατοποιούς να προμηθευτούν κόκκους. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση των αλεσμάτων του πρώτου τριμήνου αν και τα δεδομένα κινδυνεύουν να γίνουν λιγότερο αξιόπιστα στο επίπεδο της ζήτησης, καθώς οι ελλείψεις καθιστούν πιο δύσκολη την προμήθεια κακάο.