ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μερκοζί και Ντράγκι έριξαν το ΧΑ

Μερκοζί και Ντράγκι έριξαν το ΧΑ

Απώλειες της τάξης του 1,30% σημείωσε το Χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 677,31 μονάδες με τις τράπεζες να χάνουν 1,7%.


Οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την ώρα που η διάψευση των προσδοκιών για εκτεταμένη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησαν σε μεγαλύτερες πιέσεις.

"Οι δηλώσεις του Ντράγκι οδήγησαν πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται τώρα στην σύνοδο κορυφής και τους επενδυτές επιφυλακτικούς αναφορικά με μια ισχυρή λύση για την κρίση χρέους", είπε ο Τάκης Ζαμάνης αναλυτής στην Beta Χρηματιστηριακή.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 1,07%, της Alpha Bank 5,27% και της Eurobank 5,9%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 27,11 εκατ. ευρώ με την μετοχή της Coca-Cola Hellenic και του ΟΤΕ να υποχωρούν 1,26% και 2,25% αντίστοιχα, μετά την υπεραπόδοση που σημείωσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πηγές του χρηματοπιστωτικού κλάδου είπαν αργά την Πέμπτη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), μετά την ολοκλήρωση των νέων τεστ αντοχής.

Απώλειες που έφθαναν έως και το 2% σημείωνα το απόγευμα της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την διάψευση των προσδοκιών από την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μια θεαματική αγορά κρατικών ομολόγων που θα υποστήριζαν τις οικονομίες του Νότου της ευρωζώνης.

Το Λονδίνο υποχωρούσε αργά το απόγευμα 0,78%, το Παρίσι 2,63% και η Φρανκφούρτη 1,99%.