ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημήτρης Στρατούλης: Έτσι θα βάλουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων

Δημήτρης Στρατούλης: Έτσι θα βάλουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων

Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των συντάξεων παρουσιάζει σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Newsbomb.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος για άλλη μία φορά υπογραμμίζει πως δεν θα εφαρμόσουν τα όσα είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα. Την ίδια στιγμή μιλά για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τηνκαταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

Κ. Υπουργέ, τι θα κάνετε με τις νέες μειώσεις συντάξεων που περιέχονταν στο mail Χαρδούβελη προς την Τρόικα;

Η κυβέρνησή μας έχουμε πει ότι δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας δεν θα εφαρμόσει αυτά που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail του πρώην Υπουργού Οικονομικών για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και εν συνεχεία κατάργησή του, για μείωση των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών και για κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 για τις εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα ΑΜΕΑ, για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για τους παλαιούς ασφαλισμένους πριν το 1983.

Με τους μνημονιακούς νόμους 3863/2010 και 3865/2010 είχε κατεδαφιστεί ο δημόσιος, κοινωνικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Τι θα κάνετε για να τον αποκαταστήσετε;

Ο δημόσιος-καθολικός-αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής Ασφάλισης θα αποκατασταθεί με κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων νόμων, με τις οποίες από 1/1/2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαία και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό-ατομικό.

Θα ισχύσουν οι νέες μειώσεις κύριων συντάξεων που άρχιζαν την 1-1-2015 για όσους θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης από την ημερομηνία αυτή και κλιμακώνονταν συνεχώς μέχρι το 2051;

Βάζουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1-1-2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφ’ άπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακυρώνουμε τις προγραμματισμένες από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 νέες μειώσεις κύριων συντάξεων από 1-1-2015 και μετά.

Με τις νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 15% το 2015, που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τι θα κάνετε;

Θα προχωρήσουμε στην κατάργηση ρήτρας θανάτου και ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και αναθεώρηση του μαθηματικού τύπου στις εφ’ άπαξ παροχές. Ακυρώνουμε τη νέα μείωση ύψους 8% των επικουρικών συντάξεων, που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση από 1-3-2015 καθώς και τις συνολικές μειώσεις των επικουρικών ύψους 15%, που κυβέρνηση είχε προγραμματίσει για όλο το 2015.

Οι συντάξεις κυριολεκτικά λεηλατήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου. Θα αποκαταστήσετε αυτές τις απώλειες;

Η σταδιακή αποκατάστασή των συντάξεων θα γίνει με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτ’ απ’ όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ως πρώτο μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται 2-4 χρόνια για να πάρουν τις συντάξεις τους. Πως θα συντμήσετε τον χρόνο αναμονής;

Ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφ’ άπαξ παροχών με επιστροφή όσων «διαθεσίμων» απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων αλλά και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων και με ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους. Στήριξη και αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών εργαλείων και συστημάτων που λειτουργούν στο Υπουργείο Εργασίας η και δημιουργία νέων, με στόχο τη συμβολή σε αποτελεσματικότερους ελέγχους της εισφοροδιαφυγής και την καλύτερη και χωρίς καθυστερήσεις εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Τα άτομα με αναπηρία περιμένουν 10 μήνες για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους από τα ΚΕΠΑ, χωρίς υγειονομική, συνταξιοδοτική και προνοιακή κάλυψη. Τι θα κάνετε γι’ αυτό το πρόβλημα;

Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ με προώθηση μέτρων, για πιο γρήγορες αποφάσεις πιστοποίησης των ποσοστών αναπηρίας, και της εν γένει κατάστασης της υγείας των ασφαλισμένων, και υγειονομική, προνοιακή και συνταξιοδοτική κάλυψή τους το ενδιάμεσο διάστημα, εάν καθυστερούν χωρίς υπαιτιότητά τους οι σχετικές αποφάσεις.

Οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές στον ΟΑΕΕ και το ταμείο τους έχει μεγάλη μείωση εσόδων. Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Θα προχωρήσουμε νομοθετικά στην άμεση αντιμετώπιση ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που υπάγονται στα ασφαλιστικά Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, ώστε και οι ίδιοι να ανακουφιστούν οικονομικά αλλά και για τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς Φορείς να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα και να διασφαλιστούν περισσότερα έσοδα (αποποινικοποίηση οφειλών στα ασφαλιστικά τους Ταμεία, χορήγηση βιβλιαρίων υγείας, βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας και διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων οφείλουν με αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών και με δυνατότητα άμεσης έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων και σταδιακής παρακράτησης, μέχρις εξόφλησης, της οφειλής από τις αντίστοιχες συντάξεις)».

Θα τηρήσετε την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς;

Οπωσδήποτε. Θα προωθήσουμε νομοθετικά την επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.

Πού θα βρείτε τα χρήματα για να προωθήσετε αυτές τις ανατροπές;

Με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και με τη μείωση της ανεργίας, μέσω και του σχεδίου μας για δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, θα ενισχυθούν λόγω αύξησης της απασχόλησης και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο θα συμβεί και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση για να ενισχυθεί η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης θα επαναφέρει, σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, την τριμερή χρηματοδότησή της και θα την ενισχύει, ως μέτρο σταδιακής αποκατάστασης των λεηλατηθέντων από το καταστροφικό PSI αποθεματικών της, με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες. Για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, θα πάρουμε μέτρα για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας τι θα κάνετε;

Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας θα γίνει με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, με κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων, που άφηναν «παράθυρα» για αδήλωτη εργασία ή δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα τον έλεγχο των υπηρεσιών ή που αφήνουν ατιμώρητους όσους παραβαίνουν την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία καθώς και με την χρήση όλων των δυνατών πολιτικών, διοικητικών και νομικών εργαλείων, για την αντιμετώπιση μεγαλοοφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, με την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με την έκδοση χρηστικού ασφαλιστικού οδηγού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο μεγάλης δημόσιας καμπάνιας ενημέρωσης των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Η διαφορά μας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι αφενός ότι εμείς διαθέτουμε την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που αυτοί δεν είχαν και αφετέρου ότι εμείς δεν έχουμε καμία πολιτική υποχρέωση στους μεγαλοφειλέτες, γιατί έχουμε καθαρή συνείδηση και καθαρά χέρια και δεν μας «κρατά» κανείς τους.

Σχετικές ειδήσεις