ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική πηγή: Συμφωνία μέσα στο Μάιο

Κυβερνητική πηγή: Συμφωνία μέσα στο Μάιο

Την αισιοδοξία πως θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέσα στο Μάιο, εξέφρασε υπουργός, ο οποίος μετέχει στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, «ξορκίζοντας» παράλληλα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Βλέπετε εσείς κανένα αδιέξοδο;», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η κυβερνητική πηγή που έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζοντας αν το δημοψήφισμα αποτελεί «όπλο» του Μαξίμου σε περίπτωση αδιέξοδου, μία ημέρα μετά τη θετική δήλωση στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός διευκρίνισε ότι παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, παραμένουν ανοικτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και οι συντελεστές του ΦΠΑ. Αντίθετα, έχει υπάρξει προσέγγιση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ «έχει λυθεί» το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Σημειώνεται ότι στο κυβερνητικό συμβούλιο έγινε ενημέρωση για τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup, καθώς και συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

Κομισιόν: Συνεχίζονται εντατικά οι συζητήσεις στο Brussels Group

Σύμφωνα, εξάλλου με κοινοτικές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αποτελούσε εξαρχής στόχο της Επιτροπής, ενώ ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο εξής, στόχος της Επιτροπής είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τέλος, παραπέμποντας στις χτεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσαν πως ένα έκτακτο Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί, μόλις υπάρξει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Σχετικές ειδήσεις