ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς και Παππάς «καρφώνουν» Βαρουφάκη: Ήθελε να υπογράψει ο Τσίπρας όσα συμφώνησε ο Σαμαράς

Κοτζιάς και Παππάς «καρφώνουν» Βαρουφάκη: Ήθελε να υπογράψει ο Τσίπρας όσα συμφώνησε ο Σαμαράς

Τη στιγμή που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2016, δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, επικρίνοντάς τον ότι είχε προτείνει πέρυσι στον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει το πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστήριξαν ότι ο κ. Βαρουφάκης ασκούσε πιέσεις στον πρωθυπουργό να υποχωρήσει άνευ όρων στις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να μη χρεωνόταν ο ίδιος έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Ο Νίκος Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «Μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες. (...) Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον συνάδελφό του, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήθελε να αποφύγει την οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη σε οικονομικό επίπεδο.

Αποστάσεις από τον Τσακαλώτο

Μολονότι οι κ.κ. Κοτζιάς και Παππάς δεν δίστασαν να επικρίνουν τον κ. Βαρουφάκη, δεν ίσχυσε το ίδιο και για τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον άνθρωπο που τον διαδέχθηκε την επαύριον του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Μιλώντας και αυτός στην ΕΡΤ1, απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα, αρκούμενος να πει απλά ότι κάτι άλλο εννοούσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ωστόσο, όταν και ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακριβώς τα ίδια, ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος ανέφερε στον αέρα πως ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα.

Σχετικές ειδήσεις