ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση: «Μάντρωμα» βουλευτών από τον Γιώργο

Επιχείρηση: «Μάντρωμα» βουλευτών από τον  Γιώργο

Την στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου προτίθεται να επαναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα της γερουσίας στη βουλή.

Ο Παπανδρέου θα καταβάλλει μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα αύριο Κυριακή, ενώ θα προσθέσει πως είναι ανάγκη να στηριχθούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα ακολουθήσουν μετά από δύο εβδομάδες.

Η περίπτωση να θέσει ρητά θέμα κομματικής πειθαρχίας μέχρι χθες αργά το βράδυ είχε αποκλειστεί, ωστόσο στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εξέφραζαν την άποψη πως δεν μπορεί να παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ ένας βουλευτής που δεν στηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Επίσης ο Παπανδρέου θα αναφερθεί, όπως και στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, στα πεπραγμένα του στην κυβέρνηση όσο βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα εκφράσει επίσης την πεποίθησή του ότι η χώρα έχει ελπίδες να βγει από την κρίση, χωρίς να εγκαταλείψει το ευρώ ή να καταφύγει στην άτακτη χρεοκοπία.

Ο βασικός λόγος όμως που συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα είναι για να τονωθεί ο κομματικός πατριωτισμός των μελών της και να τεθούν οι βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Οι πληροφορίες που θέλουν περί τους 60 βουλευτές να έχουν διαμηνύσει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι θα καταψηφίσουν τα νέα μέτρα επιβεβαιώνονται από πολλές πλευρές.

Αιχμή του δόρατος για την άρνηση των βουλευτών αποτελούν τα εργασιακά, δηλαδή η μείωση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον πολλοί βουλευτές εκμυστηρεύονται τον προβληματισμό τους αν θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι μέλη του κοινοβουλίου. Η λύση της παραίτησης για πολλούς φαίνεται να είναι η μοναδική προκειμένου να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει.

Τέλος όσον αφορά στο αν ανοίξει θέμα ηγεσίας, δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα, αν και ο εκνευρισμός είναι τόσο μεγάλος που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει εξελίξεις ένα «τυχαίο περιστατικό»…