ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Στουρνάρας: «Το κενό είναι μεγάλο αλλά θα το καλύψουμε»

Γ.Στουρνάρας: «Το κενό είναι μεγάλο αλλά θα το καλύψουμε»

Στο Μαξίμου μετέβη μετά την έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν δημιουργεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. «Δεν έχουν επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις οι λίστες καθόλου» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας. Το σημερινό ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα δεν ήταν προγραμματισμένο, ωστόσο διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. «Δουλεύουμε με ορίζοντα το Eurogroup με στόχο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν ο στόχος είναι να κλείσει το πακέτο ως την Κυριακή. Σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δουλεύει μαζί με την τρόικα πάνω στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό τμήμα των μέτρων ενώ ερωτηθείς για το πότε θα καταβληθεί η δόση ανέφερε: «Βλέποντας και κάνοντας».

Πάντως, αυτό που φαίνεται να μην έχει αλλάξει είναι η απαίτηση της τρόικας να αντικατασταθούν με πρόσθετες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, οι μειώσεις δαπανών από τα υπουργεία, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ πλέον, η απόδοση των οποίων θεωρείται αμφίβολη από τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ούτε αυτή τη φορά φάνηκε να προέκυψε συμφωνία και ανανεώνεται το ραντεβού για αύριο. Από το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη και ο Μπομπ Τράα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα. «Συνεχίζουμε, θα είναι μακρά διαδικασία», δήλωσε σιβυλλικά ο κ. Τράα φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ερώτηση εάν το πακέτο μέτρων θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών απάντησε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου: «Θα έχει κλείσει, θα έρθουν στις δικές μας θέσεις, θα πάμε στις δικές τους. Θα φανεί», ωστόσο τόνισε ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλο, αν και θα καλυφθεί. Εντωμεταξύ, παράταση για τη Δευτέρα πήραν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί και αύριο με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. «Η διαδικασία θα συνεχιστεί με σοβαρό, συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο μέχρι τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος το συνάντησης.

«Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Να βρούμε αυτά τα 13,5 δισ. και ταυτόχρονα να δούμε πού είμαστε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε παράλληλα δύο ομάδες. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό» σημείωσαν οι ίδιες πηγές. «Υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουμε υλοποιήσει ή να υλοποιήσουμε μέσα στη χρονιά. Συζητούμε επ' αυτών μαζί με συνεργάτες του Υπουργείου Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια» κατέληξαν οι ίδιες πηγές. Η κυβέρνηση επιθυμεί το πακέτο των μέτρων να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ώστε να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Στον Σαμαρά ο Στουρνάρας αμέσως μετά τη συνάντηση με την Τρόικα