ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνη αποστολή Σαμαρά σε Μέρκελ

Επικίνδυνη αποστολή Σαμαρά σε Μέρκελ

Η Τρόικα επιμένει στο δρόμο της... πειθαρχίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας το βαθμό επικινδυνότητας για τον Πρωθυπουργό

Με το φόβο ενός επικοινωνιακού ατυχήματος ζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Παρά το γεγονός ότι, προφανώς, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έμπειρος πλέον για τον τρόπο που λειτουργούν οι δανειστές, αλλά και οι συνεργάτες του προετοίμασαν καλά το επικείμενο ραντεβού με την κ. Άνγκελα Μέρκελ, η σκληρή στάση της Τρόικας στην Αθήνα δεν αφήνει περιθώρια για αυτό που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, μία χαλάρωση των προϋποθέσεων για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα.

«Είναι η τελευταία τους αξιολόγηση, είναι αναμενόμενο να είναι υπερβολικοί» σχολιάζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ίσως και με μία ισχυρή δόση στωικότητας.

μαξιμου2

Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ωστόσο αυτό μοιάζει πλέον με επικοινωνιακό επιχείρημα που απέχει από την πραγματικότητα.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, η Τρόικα αναμένεται να αποχωρήσει ίσως και αύριο από την Αθήνα, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού. Άρα το σύνολο των προσπαθειών, σε αυτή τη φάση, επικεντρώνεται ώστε ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί από την ελληνική πλευρά να προσεγγίζει, όχι όμως και να καλύπτει, τις ενστάσεις των Τροϊκανών.

samaraskag

Την Παρασκευή, με το πρωτογενές πλεόνασμα ανά χείρας και το επιχείρημα ότι ο ελληνικός λαός έχει εξαντληθεί από την υπερπροσπάθεια των τελευταίων ετών, ο κ. Σαμαράς θα διαβεί την πόρτα της Καγκελαρίας στο Βερολίνο.

Ελάχιστοι αναμένουν ότι από αυτή τη συνάντηση θα αλλάξει, με μιας, η στάση της Τρόικας. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά μοιάζει περισσότερο να επενδύει στη... μεγάλη εικόνα. Μία ισχυρή στήριξη από πλευράς Βερολίνου στις ελληνικές προσπάθειες, πάντοτε με τη γερμανική αντίληψη ότι αυτές θα πρέπει να ενταθούν, μία επαναβεβαίωση της δέσμευσης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πιθανά με παράταση του χρόνου αποπληρωμής καθώς το Βερολίνο δεν συζητά για κούρεμα, και, τέλος, η ενεργοποίηση του επενδυτικού ταμείου, στο οποίο συμμετέχει και η Γερμανική τράπεζα KFW, είναι το τρίπτυχο της «επιτυχίας» για την ελληνική πλευρά.

Αυτά βέβαια δεν αλλάζουν ούτε κατ' ελάχιστον την εικόνα εμπλοκής με την Τρόικα και τις απαιτήσεις των Τόμσεν, Μαζουχ και Μορς για νέα μέτρα, ικανά να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κατάρρευση. Υπό αυτές τις συνθήκες, και παρά τις δημόσιες διακηρύξεις περί επίτευξης συμφωνίας άμεσα, ενεργοποιούνται εκ νέου τα σενάρια της... διπλής καθυστέρησης στη συμφωνία.

Η Αθήνα αποφεύγει, τουλάχιστον άμεσα, το «πικρό ποτήρι» των νέων μέτρων, οι δε δανειστές τη δύσκολη γι αυτούς συζήτηση σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του χρέους. Δεν αποκλείεται, τελικά, η όλη συζήτηση να γίνει πακέτο, τους πρώτους μήνες του 2014. Όταν με την προοπτική της εξόδου από το μνημόνιο και την Τρόικα αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους, κάποια πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να περάσουν και από τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Αρχίζει νέος γύρος πιέσεων από την τρόικα

Συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο

Στην Καγκελαρία ο Α. Σαμαράς

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα φέρνει νέα μέτρα το 2014