ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στουρνάρας «αδειάζει» Σαμαρά-Βενιζέλο

Ο Στουρνάρας «αδειάζει» Σαμαρά-Βενιζέλο

«Δεν θα καταθέσουμε νόμο για τους πλειστηριασμούς μονομερώς και χωρίς συνεννόηση με τους δανειστές».

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να δώσουν την εικόνα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, καταθέτοντας νόμο για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω κύκλων του, κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Στουρνάρα, επιβεβαίωσαν την κατάθεση σχετικού νόμου, πριν από τις γιορτές, επισήμαναν όμως ότι «αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την τρόικα».

Ενώ ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι οι απαιτήσεις των δανειστών για κάθετη ή ουσιαστική απελευθέρωση των πλειστηριασμών , ενδέχεται να οδηγήσουν σε ξαφνικό θάνατο την κυβέρνηση του, το Υπουργείο Οικονομικών έχει μία άλλη οπτική.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι θα ήταν καταστροφική μία ρήξη με την τρόικα και τους δανειστές, σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην γραμμή της συνέπειας και της συνεργασίας με τους δανειστές έως τον Απρίλιο.

Τότε, όπως εκτιμά ο Υπουργός των Οικονομικών, θα επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και θα ανοίξει η συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετάθεση της μείωσης του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Στουρνάρας αντιλαμβάνεται το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησης αλλά δεν το θεωρεί μείζον, πιστεύει ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα και πρέπει να αντέξουν στην κοινωνική πίεση.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανακτήσει ένα εύλογο επίπεδο κύρους και αξιοπιστίας για να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη και τους δανειστές από θέση ισχύος, θέτοντας βέτο σε ορισμένα ζητήματα. Όλως ''τυχαίως'' τα ίδια πράγματα με τον κ. Στουρνάρα πιστεύει και ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, ο οποίος μάλιστα δημοσιοποίησε αυτές τις απόψεις του πρόσφατα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Στουρνάρας είναι αυτός που κάνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο στόχος του είναι να υπάρξει μία συμφωνία με τους δανειστές σε τέσσερα ακανθώδη ζητήματα, που η τρόικα ζητά να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

1. Το θέμα των πλειστηριασμών, όπου η τρόικα δέχεται μία περίοδο προστασίας 6-12 μηνών για την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία 180.000 ευρώ. Θέτει όμως ως όρο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και να προστατευθούν μόνο όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 11.500 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για μία έμμεση απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

2. Το θέμα του φόρου ακινήτων, που η τρόικα θεωρεί ότι έχει απόκλιση 300 εκ. ευρώ και ζητά να αυξηθούν οι συντελεστές προκειμένου να εισπραχθούν ενώ δεν συζητά μείωση των αντικειμενικών αξιών για την επόμενη τριετία.

3. Το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων, που το χειρίζεται βέβαια ο κ.Βρούτσης ο οποίος όμως διασώθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό με παρέμβαση του κ.Στουρνάρα. Η φόρμουλα στην οποία καταλήγουν οι δύο πλευρές, είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για εταιρείες που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης ή κινδυνεύουν να κλείσουν.

4. Το θέμα των ΕΑΣ, εκεί φαίνεται ότι καταλήγουν στη συρρίκνωση με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και απολύσεις.

Το ζητούμενο είναι αν όλα αυτά μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

«Βαρομετρικό χαμηλό» πάνω από το Μαξίμου

«Αν δώσουμε ό,τι ζητά η τρόικα για τους πλειστηριασμούς, πέφτουμε»

Μονομερής νομοθετική ρύθμιση για τα ακίνητα αν αρνηθεί η Τρόικα

Βενιζέλος: Δεν ζητάμε χάρες

Την Πέμπτη ο Βενιζέλος μετράει «κουκιά»

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων

Σε έξι μηνιαίες δόσεις ο νέος φόρος ακινήτων

Γ.Στουρνάρας: Ποια είναι η πρόταση για τους πλειστηριασμούς

Πάνω από 8 φορές αυξήθηκαν οι φόροι στα ακίνητα

Οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο για το φόρο ακινήτων

Αντίθετος ο Μιχελάκης σε απελευθέρωση απολύσεων και πλειστηριασμών

Βούλτεψη: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής για τους πλειστηριασμούς