ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο για το φόρο ακινήτων

Οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο για το φόρο ακινήτων

- Δεν δέχονται ότι μπορούν να εισπραχθούν 2.9 δισ.

- Κρίσιμη συνάντηση την Τρίτη ανάμεσα σε Στουρνάρα και τρόικα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμαζόταν σήμερα το πρωί να καταθέσει το σχέδιο νόμου για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων στη Βουλή, μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα όταν η τρόικα άναψε "κόκκινο", απορρίπτοντας το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Η ένσταση της τρόικας επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα του μέτρου στον εισπρακτικό τομέα.

stourn troika

Οι δανειστές δεν πιστεύουν ότι με τους συντελεστές και τη φορολογική βάση που περιλαμβάνει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, θα μπορέσουν να εισπραχθούν 2.9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο στόχο που έχει τεθεί.

Αμέσως ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο για την εμπλοκή αυτή, που μεταθέτει την κατάθεση του νόμου για το φόρο ακινήτων μετά τις 10 Δεκεμβρίου.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός αφού όλοι περιμένουν ότι η τρόικα θα έχει απαιτήσεις που είναι δύσκολο να περάσουν από τη Βουλή και θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων.

stournaras samaras

Στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν την κρίσιμη και καθοριστική συνάντηση με τον κ.Στουρνάρα για το φόρο ακινήτων.

Εκεί θα δημοσιοποιήσουν και το δικό τους σχέδιο, που περιλαμβάνει υψηλότερους συντελεστές αλλά και ένταξη των αγροτεμαχίων στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, για την ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Οι δανειστές δεν δέχονται να υπάρχουν εξαιρέσεις και θεωρούν ότι ολόκληρη η ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογείται.

Εκτιμούν επίσης ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν θα πληρώσουν το φόρο και ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση για είσπραξη 2.9 δις είναι ανέφικτος. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις.

Το ζητούμενο πλέον είναι πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την πίεση που της ασκείται να καταλήξει σε συμφωνία, πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πίεση που θα γίνει αφόρητη τις επόμενες μέρες και θα συνδεθεί με εκβιασμούς.

Είναι δεδομένο ότι η τρόικα δεν έχει υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από αυτά που ζητούσε.

Οι υποχωρήσεις της για ήσσονος σημασίας ζητήματα ήταν προσχεδιασμένες ενώ η μετάθεση στο μέλλον δύσκολων μέτρων, δεν θεωρείται υποχώρηση των δανειστών αλλά τακτικός ελιγμός. Στον κατάλληλο χρόνο θα επαναφέρουν την απαίτηση για να ανοίξει το ασφαλιστικό με περικοπή συντάξεων και σύνδεση του ύψους της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Σε αυτή τη φάση, οι δανειστές επικεντρώθηκαν σε τρία ζητήματα, στα οποία φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους:

-Στον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θέλουν να έχει πρόβλεψη εσόδων άνω των 3.8 δις για να μπορέσουν να εισπραχθούν τα 2.9 δις που θέλουν.

-Στους πλειστηριασμούς που θέλουν ρυθμίσεις που ουσιαστικά θα συνιστούν πλήρη απελευθέρωση.

-Στη συρρίκνωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και στο σταδιακό κλείσιμό τους.

Διαβάστε επίσης:

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων

Σε έξι μηνιαίες δόσεις ο νέος φόρος ακινήτων

Γ.Στουρνάρας: Ποια είναι η πρόταση για τους πλειστηριασμούς

Πάνω από 8 φορές αυξήθηκαν οι φόροι στα ακίνητα