ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγύρια τέλος! Από σήμερα «τα κεφάλια μέσα»

Πανηγύρια τέλος! Από σήμερα «τα κεφάλια μέσα»

-Πυρετώδεις διεργασίες στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει τρόικας

-Οι στόχοι και τα «αγκάθια»της κρίσιμης διαπραγμάτευσης

Μανίκια σηκώνει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Τις τελευταίες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα άλλα υπουργεία, τηρούνταν σιγή ιχθύος και κανείς δεν αναφερόταν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στα μέσα του μήνα.

Ο λόγος ήτα φυσικά για να μην σκιάσει τίποτα τους πανηγυρισμούς για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη του ΥΠΟΙΚ, όταν τους ρωτούσσν για την πορεία των διαπραγματεύσεων απέφευγαν να απαντήσουν, λέγοντας ότι προέχει η Προεδρία. Άλλωστε η ανάγκη για καλό «κλίμα» ήταν κατά πολλούς η αιτία για την αναβολή της επίσκεψης στην Αθήνα (8-9 Ιανουαρίου) της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου που διενεργεί έλεγχο για την τρόικα αν και επισήμως το Ευρωκοινοβούλιο δια του Μάρτιν Σούλτς ανακοίνωσε το... ανάστροφο: ότι δεν ήθελε να υποβαθμιστεί η επίσκεψη λόγω Προεδρίας.

Από σήμερα όμως “τα κεφάλια μέσα”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την οδό Νίκης για την έλευση της τρόικας από την επόμενη εβδομάδα.

stournaras troiksa

Τα “αγκάθια”

Οι δανειστές μας επιστρέφουν στη χώρα μας για την έναρξη του τέταρτου γύρου της αξιολόγησης που άρχισε τον Σεπτέμβριου του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός στόχος του κ. Στουρνάρα στις συζητήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι να γεφυρωθεί χωρίς νέα μέτρα το χάσμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές και αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Τα “αγκάθια” ωστόσο που έχουν απομείνει είναι τα πιο σοβαρά:

  • Το Δημοσιονομικό κενό για το 2014
  • Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2016
  • Οι ομαδικές απολύσεις
  • Το δεύτερο κύμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τον Μάρτιο
  • Οι 11.000 απολύσεις του 2014.

Η μνημονιακή δέσμευση για τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη η ατζέντα περιλαμβάνει την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με αλλαγές στις διαδικασίες και την οργανωτική δομή του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο νομοθετικό καθεστώς για τη διάθεση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, καθώς και εκκρεμότητες που υπάρχουν στην απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα με γενικευμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή με αύξηση εισφορών.

Η σκληρή γραμμή αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική κυβέρνηση καθώς θέλει να αποφύγει ένα νέο ατύχημα στη Βουλή, με δεδομένο ότι οι 153 δεν παρέχουν κανένα αίσθημα ασφάλειας.

Ο στόχος να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου θεωρείται μάλλον ακατόρθωτος.

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν υπεραμύνεται του ρόλου της Τρόικας

Σβόμποντα: Η κατάργηση της τρόικας, νίκη για την ελληνική προεδρία

Πίσω από τα μπράβο, η ίδια πολιτική

Παστέλι Καλαμάτας!

Τριπλές εκλογές είδε ο Μπαρόζο!

Μηνύματα ελπίδας κατά την τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής

Σαμαράς:Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος θα γίνει σύμβολο για την ΕΕ!

Ρομπάι: Αποτίουμε φόρο τιμής στην αντοχή των Ελλήνων

Μπαρόζο: Οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες

Βενιζέλος: Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της

Σαμαράς: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης