ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μασάζ» στους «γαλάζιους» επιχειρεί ο Σαμαράς

«Μασάζ» στους «γαλάζιους» επιχειρεί  ο Σαμαράς

Ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει και τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει με αξιώσεις τη δικομματική κυβέρνηση στις εκλογές του Μαΐου.

Να πείσει τους βουλευτές του ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε τροχιά ανατροπής των δυσμενών για εκείνη δημοσκοπήσεων και, κυρίως, ότι έχει απαντήσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα θα επιδιώξει ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα το μεσημέρι, με την ομιλία του στην κοινοβουλευτικό ομάδα του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει και τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει με αξιώσεις τη δικομματική κυβέρνηση στις εκλογές του Μαϊου. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέρριπταν χθες τα εκλογικά σενάρια που αναζωπυρώθηκαν με αφορμή και τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης και σημείωναν ότι οι μόνες ορατές εκλογές για το Μαξίμου είναι αυτές για την αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή. Μένει, ωστόσο, να φανεί πόσα από τα χαρτιά του θα ανοίξει, σήμερα, ο Πρωθυπουργός σχετικά με τα επόμενα βήματά του.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν προβλέπεται να υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι εξίσου μεγάλη σημασία με την ομιλία Σαμαρά θα έχουν και τα σχόλιά τους, αμέσως μετά.

sam

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ορατή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακάμψει ενόψει της δύσκολης συνέχειας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Newsbomb, το σχέδιο του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει τρείς τομείς: το κοινωνικό μέρισμα προς τους πολίτες, την έξοδο στις αγορές και τα θεσμικά ζητήματα.

-Ενίσχυση κοινωνικού προσώπου κυβέρνησης. Ήδη ανακοινώθηκε η διάθεση 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τις μίζες που επεστράφησαν, για την Υγεία και την Παιδεία. Η κυβέρνηση προσδοκά από την πρωτοβουλία της να κερδίσει και σε «ηθικό» επίπεδο καθώς δείχνει ότι κυνηγά όσους καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα και το επιστρέφει σε αυτούς από τους οποιους εκλάπη, δηλαδή τους πολίτες. Στον ίδιο άξονα, αυτού της ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας, εντάσσονται και χθεσινές ανακοινώσεις για την υποστήριξη/δημιουργία 450.000 θέσεων ή ευκαιριών απασχόλησης και μαθητείας για ανέργους εντός της τρέχουσας διετίας.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η κυβέρνηση προετοιμάζει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εξασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο επίπεδο περίπου των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε δύο περιφέρειες, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα επεκταθεί για το σύνολο των δικαιούχων

-Διανομή πρωτογενούς, μετά και την πιστοποίησή του από τηνEurostat. Θα αφορά το 70% του πλεονάσματος που θα αναγνωριστεί, καίτοι θα αφαιρεθούν κονδύλια που διατέθηκαν για το πρόσθετο επίδομα θέρμανσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενώ μένει να αποδειχθεί τι θα «αφαιρεθεί» και μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων.

-Έξοδος στις αγορές. Με συγκρατημένο τρόπο, ώστε να μην εξοργιστούν οι δανειστές, και με χαμηλό ποσό που δεν θα ανατρέπει λόγω των αναμενόμενα υψηλών επιτοκίων την πορεία του χρέους, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να βγει στις αγορές πριν τις κάλπες του Μαίου.

-Συνταγματική αναθεώρηση. Ο χρόνος πλησιάζει και παρά τις ανησυχίες ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς, οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα. Το βάρος θα πέσει στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για τη βούληση του Μαξίμου να προχωρήσει σε ρήξεις. Η θητεία και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αριθμός και η ασυλία των βουλευτών, τα οικονομικά των κομμάτων, η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τεθούν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η βεντάλια αυτή των παρεμβάσεων επαρκεί όχι μόνον για να μειώσει την ψαλίδα αλλά και να ανατρέψει τους συσχετισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να αποδειχθεί η βασιμότητα των εκτιμήσεων ενώ άγνωστη παράμετρο αποτελεί και το τι θα πράξουν οι δανειστές μπροστά στην εμφανή διάθεση της ελληνικής πλευρά να αφήσει πίσω της την εποχή του μνημονίου…

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 πρόσωπα που συζητούνται για υποψήφιοι Δήμαρχοι

Κακλαμάνης: Για λόγους πολιτικού fair play θελω να δω τον Σαμαρά

Σαμαράς: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας

Η μεγάλη πρόκληση για τον Σαμαρά να ενώσει ξανά τη Δεξιά

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες

Η ΝΔ τρέμει για το ΠΑΣΟΚ!

Δημοσκοπήσεις, τρόικα και «γκάφες» προβληματίζουν τον Σαμαρά