ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Άστον για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Άστον για την Ουκρανία

Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχε σήμερα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, Catherine Ashton, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και υπό την ιδιότητά του, του Προέδρου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα Ashton ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την εικόνα που σχημάτισε κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο. Τον ενημέρωσε, επίσης, για τις προετοιμασίες που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχήμα άμεσης χρηματοοικονομικής στήριξης της Ουκρανίας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κα Ashton για την πρόταση που διατύπωσε στη Βουδαπέστη για την ανάγκη να διοργανωθεί άμεση διεθνής συνάντηση για τη χρηματοοικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

aston1

Το πρωτεύον, βέβαια, ζήτημα είναι πάντα ο σχηματισμός και η λειτουργία μίας συναινετικής κυβέρνησης, ικανής να εκφράσει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και περιφερειακές δυνάμεις της Ουκρανίας, να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης και την ενότητα της χώρας, μέσα σε ένα δημοκρατικό και δικαιοκρατικό πλαίσιο. Η κα Ashton και ο κ. Βενιζέλος συζήτησαν για το πρόγραμμα επισκέψεων εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, ώστε να διατηρηθεί αδιάπτωτο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες, θα μεταβούν στο Κίεβο οι Υπουργοί Εξωτερικών όμορων, κατά βάση, προς την Ουκρανία κρατών (Σλοβακία, Ουγγαρία κ.α.). Η κα Ashton παρακάλεσε τον κ. Βενιζέλο, ως εκπρόσωπο της περιοδικής Προεδρίας, να οργανώσει επίσκεψη, σε λίγες ημέρες, μόλις διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ουκρανίας. Τέλος, η κα Ashton και ο κ. Βενιζέλος συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος:Προέχει η αποτροπή της χρεοκοπίας στην Ουκρανία και η συνοχή