ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος:Προέχει η αποτροπή της χρεοκοπίας στην Ουκρανία και η συνοχή

Βενιζέλος:Προέχει η αποτροπή της χρεοκοπίας στην Ουκρανία και η συνοχή

«Δύο προτεραιότητες» βρίσκονται ενώπιον της παγκόσμιας κοινότητας ως προς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

Από τη Βουδαπέστη όπου βρίσκεται σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Visegrad και των Βαλκανίων, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε για τις ουκρανικές εξελίξεις και σημείωσε ότι μπροστά μας έχουμε δύο προτεραιότητες, που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και τη διατήρηση της συνοχής της χώρας. Η πρώτη αφορά το διορισμό «μιας νέας συνεκτικής κυβέρνησης που θα έχει την πραγματική δυνατότητα να προστατεύσει τη σταθερότητα και τη δημόσια τάξη».

OUKRAN

Η δε δεύτερη (που, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι «προσωπική» του πρόταση, την οποία θα συζητήσει στο πλαίσιο της ΕΕ) αναφέρεται στη διοργάνωση μιας «Διεθνούς Διάσκεψης» (στην οποία θα λάβουν μέρος η ΕΕ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ, άλλοι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και χώρες που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτή τη «διεθνή προσπάθεια») η οποία θα έχει ως αντικείμενο τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ουκρανίας. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «προέχει να αποφευχθεί κάθε μορφή άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, η οποία θα οδηγήσει την Ουκρανία στην πραγματική καταστροφή».

Επεξηγώντας την πρότασή του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «το πρόβλημα της Ουκρανίας, οι οικονομικές και δημοσιονομικές διαστάσεις του, δεν είναι μόνο γεωπολιτικές ή περιφερειακές, είναι καθολικές και δημιουργούν παγκόσμιες προκλήσεις. Το ηθικό και πολιτικό μας καθήκον είναι επομένως, να αναζητήσουμε μια σοβαρή, ευφυή, ευέλικτη και εφαρμόσιμη απάντηση», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:

Χλιδή άνευ προηγουμένου στην έπαυλη Γιανουκόβιτς

Μόσχα: Απειλεί να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από Ουκρανία