ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ουκρανία και τους Έλληνες της χώρας

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ουκρανία και τους Έλληνες της χώρας

Τον έντονο προβληματισμό της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ανησυχία της για τους Έλληνες που ζουν εκεί, αλλά και για τον ρόλο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στην κρίση, εκφράζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την σημερινή συνεδρίασή της όπου συζήτησε τις εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η Ουκρανία διαλύεται ως κρατική οντότητα και προσθέτει ότι ο λαός της βιώνει εδώ και χρόνια μια διαρκή φτωχοποίηση και εξαθλίωση, αποτέλεσμα των πολιτικών του διεφθαρμένου και αυταρχικού καθεστώτος Γιανουκόβιτς, η δε στάση της ΕΕ και της Ουάσιγκτον ενθαρρύνει κάθε ενέργεια που προσβλέπει στην αποσταθεροποίηση της χώρας, στηρίζοντας ταυτόχρονα, έμμεσα ή άμεσα, τις πιο ακραίες νεοναζιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες, που σήμερα διαπραγματεύονται ισχυρές θέσεις στην λεγόμενη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Σε μια ιδιαίτερα οξύτατη επίθεση στην στάση της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η ενθάρρυνση νεοφασιστικών δυνάμεων και η ανοχή στη βίαιη κατάλυση στοιχειωδών πολιτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ουκρανία από την πλευρά των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ, συνιστά ανησυχητική ακραία κλιμάκωση της μέχρι τώρα στάσης των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ απέναντι σε αντιδημοκρατικές αποφάσεις χωρών-μελών της (Βαλτικές χώρες, Ουγγαρία κλπ) που απαγορεύουν την ελεύθερη δράση κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά και προωθούν την κατάργηση μειονοτικών δικαιωμάτων».

KOINOBOYLEYTIKH OMADA SYRIZA

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «τις βάρβαρες και δολοφονικές νεοναζιστικές επιθέσεις σε βάρος κομμουνιστών, εβραίων και δημοκρατών πολιτών στη χώρα, την καταστροφή μειονοτικών σχολείων, αντιφασιστικών και ιστορικών μνημείων, την ρητή και κατηγορηματική απαγόρευση μειονοτικών γλωσσών και δικαιωμάτων στη χώρα, με τα πρόσφατα νομοσχέδια που ψήφισε, αφαιρώντας βασικά συνταγματικά δικαιώματα του ελληνισμού της διασποράς αλλά και ουκρανών ελληνικής καταγωγής». Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, η Ελλάδα αντί να προχωρήσει σε ενέργειες που θα δρομολογούσαν την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την ασφάλεια όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανόμενων και των 100.000 Ελλήνων της διασποράς, πράττει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το μοναδικό «φάρμακο» για την Ουκρανία να είναι το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ για «μια νέα «συνταγή εξαθλίωσης» για τον λαό της».

venizelos

Η σημερινή ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην νομιμοποίηση του σημερινού status quo στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος οφείλει να αφουγκραστεί τις βάσιμες φοβίες και αγωνίες του ελληνισμού στην Ουκρανία, να δράσει ανάλογα και να πάψει να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση:

1. Να μην ανεχθεί μια κυβέρνηση στην Ουκρανία που παίζει με τη φωτιά, την ανομία, την βία και τον νεοναζισμό.

2. Να ανακαλέσει τον Έλληνα πρεσβευτή στο Κίεβο για διαβουλεύσεις και να πάρει όλα τα αναγκαία, διπλωματικά, νομικά και θεσμικά μέτρα για την προστασία την ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, η οποία έχει πάψει να προστατεύεται από την πρόσφατη κατάργηση του συντάγματος της χώρας.

3. Να πράξει ό,τι είναι δυνατό σε νομικό, διπλωματικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε ο κυρίαρχος λαός της Ουκρανίας, χωρίς ξένους προστάτες και επεμβάσεις, σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας, να αποφασίσει για το δικό του μέλλον.

Η ειρήνη είναι η βασική προϋπόθεση, προκειμένου οι λαοί της Ευρώπης να οικοδομήσουν ένα διαφορετικό μέλλον, χωρίς ζώνες επιρροής και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ:Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μαρτυρά την επικινδυνότητα του Βενιζέλου

Επίθεση των ΑΝ.ΕΛ. στον Βενιζέλο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στην Ουκρανία

ΠΑΣΟΚ: ΑΝ.ΕΛ. και νεοναζί συμπλέουν με την Δούρου για την Ουκρανία

«Αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης οι ομογενείς της Ουκρανίας»

Ρ. Δούρου: Αφωνία Βενιζέλου για τους ομογενείς της Ουκρανίας