ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα των ξένων μετά το πολυνομοσχέδιο και το Eurogroup

Τα μηνύματα των ξένων μετά το πολυνομοσχέδιο και το Eurogroup

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές πριν από το καλοκαίρι στέκονται τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, αλλά και διεθνείς οίκοι, δυο μέρες μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ελάχιστες ώρες μετά το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα.

Το κλίμα στις αναφορές τους δείχνει ιδιαίτερα θετικό, το οποίο κατά πληροφορίες «πηγάζει» από τους συνομιλητές τους που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Η άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να μην έδωσε ιδιαίτερες ειδήσεις, παρά μόνο ευχολόγια και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των δόσεων, ωστόσο αυτό που απασχολεί είναι το πότε και το πώς η Ελλάδα θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το δίκτυο Dow Jones Newswires, αποκαλύπτει το σχέδιο Ελλάδας – ΕΕ για την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Η Ελλάδα, με βάση το σχέδιο, θα πραγματοποιήσει έκδοση ομολόγων μέχρι τον Ιούνιο, 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας, προκειμένου να αντλήσει 4-5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου έτους, γεγονός που θα ξεκλειδώσει και τις δόσεις του ΔΝΤ, που με βάση το καταστατικό του, απαιτείται να μην υπάρχει κενό χρηματοδότησης σε ορίζοντα 12 μηνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αξιωματούχος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με ένα 5ετές ομόλογο, με το πιθανό κόστος δανεισμού να κυμαίνεται από 3,25% έως 6,5%.

Το στέλεχος της εταιρίας Natixis, Ίζαμπελ Σάνσον επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανεισθεί με 6% έως 6,5%, μετά και τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

oikoiaxiologisis

Οι οίκοι αξιολόγησης

Λιγότερα από δυο 24ωρα μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, ο οίκος Nomura μιλά για θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα. Η ψηφοφορία της Κυριακής μάλιστα, αποτελεί προάγγελό τους, όπως αναφέρει.

Ο ίδιος οίκος εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με απόγειο την επιστροφή στις αγορές.

Να θυμίσουμε, παράλληλα, ότι την ερχόμενη Παρασκευή 4 Απριλίου, ο οίκος Moody's αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την προγραμματισμένη αξιολόγηση για την Ελλάδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις που θα προκύψουν από την έκθεση. Ωστόσο, η ίδια φημολογία υπήρξε προ ημερών και με την αντίστοιχη αξιολόγηση του οίκου S&P, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από την έκθεση, αφού δεν υπήρξε αναβάθμιση της οικονομίας.

Το επιτόκιο δανεισμού

Στόχος της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων να πέσει τις επόμενες εβδομάδες πέριξ του 5%. Με άλλα λόγια, τα spreads των ελληνικών 10 ετών ομολόγων να πρέπει να αποκλιμακωθούν στην περιοχή των 400 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο σημερινό άτυπο Eurogroup περί σύντομης επανόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, (π..χ Όλι Ρεν), οι επενδυτές θα αποκτήσουν νέα εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα με αφορμή την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα πριν το Πάσχα, με την ελληνική πλευρά να αναμένει μια δήλωση στήριξης της καγκελαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει

Ρεν: Στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις αγορές

Στο Μαξίμου το απόγευμα Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Πάει για το... Πάσχα η έκθεση προόδου της τρόικας

Tα χαμόγελα της... ευτυχίας στο Ζάππειο (pics)

Eurogroup: Με θετικές δηλώσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Ζάππειο (vid)

Ντάισελμπλουμ – Ρεν: Mηνύματα στήριξης πριν τη σύσκεψη του Eurogroup