ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «H Eυρώπη διανέμει πόνο φτώχεια και εξαθλίωση» (photos)

Τσίπρας: «H Eυρώπη διανέμει πόνο φτώχεια και εξαθλίωση» (photos)

Μείζον θέμα η ανεργία στην τηλεμαχία για την προεδρία της Κομισιόν εν όψει των εκλογών της 25ης Μαΐου και με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται ιδιαιτέρως καυστικός και επικριτικός προς τους ευρωκράτες οι πολιτικές των οποίων οδήγησαν σε φτωχοποίηση τους λαούς.

Κατά την εισαγωγή του, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως επελέξανε την Ελλάδα ως πειραματόζωο για την πιο σκληρή λιτότητα. «Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Κληθείς να απαντήσει για το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας.

«Η λύση για την ανεργία είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα περνάει μέσα από την ανάπτυξη», τόνισε και προσέθεσε: ​

«Με τις ίδιες πολιτικές η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις».

Σε άλλο σημείο της τηλεμαχίας ο κ. Τσίπρας ήταν ακόμη πιο σκληρός λέγοντας: «Εμείς την Ευρώπη λέμε ότι πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς τη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Αυτή η Ευρώπη αναδιανέμει πόνο, φτώχεια, εξαθλίωση» και για αυτό «πρέπει να αλλάξουμε πολιτική».

  • Ο υποψήφιος της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γκι Βερχόφσταντ επεσήμανε πως στις επερχόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ΕΕ είτε θα επιλέξει την οπισθοδρόμηση σε έθνη – κράτη, ή εάν θέλει μεγαλύτερη ολοκλήρωση.«Εάν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, χρειαζόμαστε ισχυρότερη ΕΕ για να έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε το μοντέλο μας απέναντι σε άλλα μεγάλα κράτη, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.
  • Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος, επεσήμανε πως «θέλουμε να θέσουμε τέρμα στο διαχωρισμό Βορρά – Νότου, να προχωρήσουμε σε εξυγίανση των δημοσιονομικών, να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας». Τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, καθώς και μία Ευρωπαϊκή Ένωση της Ενέργειας ώστε η Ευρώπη να ξεφύγει από την εξάρτηση.
  • «Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα των κερδοσκόπων» επεσήμανε ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Έχουμε εκατομμύρια νέους, νέες που είναι άνεργοι». «Αυτό που θέλω εγώ είναι μια Ευρώπη δίκαιη έντιμη. Για αυτό δική μου ευρωπαϊκή επιτροπή θα αγωνίζεται κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της ανεργίας των νέων», είπε χαρακτηριστικά.
  • Η Σκα Κέλλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων τόνισε πως οι «ψηφοφόροι θα διαμορφώσουν την Ευρώπη. Θέλουμε να μια Ευρώπη που θα υλοποιήσει το όραμα, θέλουμε να κάνουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας των πολιτών».

«Κόκκινα» Δάνεια

Σχετικά με τις τράπεζες, ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόνισε πως «μετά τα bail – out που φόρτωσαν στους φορολογουμένους δεκάδες δισ. ευρώ, έρχονται τα bail – in που ρίχνουν το βάρος στους μικροκαταθέτες», χαρακτηρίζοντας αυτή την απόφαση «καταστροφική λύση για την Ευρώπη».

«Αυτό που ζητάμε είπε» είναι μία «συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους» καθώς όπως σημείωσςε, θα «επιτρέψει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διαδικασίες ελάφρυνσης του δικού τους χρέους καθώς και των "κόκκινων" δανείων».

Αναφερόμενος στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ο Αλέξης Τσίπρας , σημείωσε πως είναι φαινόμενο που έχει υπαίτιους και ευθύνες: «Έχει υπαίτιους τις τρεις πολιτικές οικογένειες που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσης, δηλαδή τη λιτότητα.

«Εμείς την Ευρώπη λέμε ότι πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς τη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Αυτή η Ευρώπη αναδιανέμει πόνο, φτώχεια, εξαθλίωση» και για αυτό «πρέπει να αλλάξουμε πολιτική».

Αυτονομιστικά κινήματα

Σχετικά με την έξαρση των αυτονομιστικών κινημάτων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Αριστερά σέβεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Λαών. «Οι εθνικισμοί και οι συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά», σημείωσε ο κ. Τσιπρας, και το ίδιο συμβαίνει σε μία πιθανή αλλαγή των συνόρων.

«Πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν τις τύχες τους, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και τη διεθνή νομιμότητα». Σε αυτό το σημείο έφερε παράδειγμα την Καταλωνία και την πρόθεση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει ο πως θα μπορούσε να παραμείνει με ενισχυμένη αυτονομία σε ένα ομοσπονδιακό κράτος.

Ουκρανία

Σχετικά με την Ουκρανία, ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επεσήμανε πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματίζεται με υλικά του Ψυχρού Πολέμου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν «πρέπει να αποδεχτούμε την άνοδο των νεοναζί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, και αν δώσουμε στο λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει για τις τύχες του με βάση το Σύνταγμα της χώρας».

Παράλληλα έκανε λόγο δια διάλογο με την επίβλεψη του ΟΑΣΕ και είπε πως δεν πρέπει ούτε η Ρωσία, ούτε η ΕΕ να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για την συμμετοχή στις διαδικασίες της ΕΕ

Σχετικά με την αποχή στις εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το «μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη, είναι το έλλειμμα Δημοκρατίας». Όπως επεσήμανε, οι πολίτες απέχουν γιατί «δεν πιστεύουν πως με τις ψήφους τους θα συμβάλουν σε αλλαγή στρατηγικής της Ευρώπης».

«Το ευρωκοινοβούλιο χάνει διαρκώς αρμοδιότητες» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής έγινε ένα όργανο το οποίο αποφασίζει στο τέλος τις επιθυμίες της κυρίας Μέρκελ. Μάλιστα σε αυτό το σημείο, απηύθυνε ερώτηση προς τον κ. Γιουνκέρ, σχετικά με τη σύνοδο των Καννών και στο ρόλο του για τη λήψη των αποφάσεων, όταν και όπως είπε «αποφασίστηκε η ανατροπή δύο δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία».

Διαβάστε ακόμα:

Debate – Τσίπρας: Χρήματα για την ανεργία και όχι για τις τράπεζες!

Debate – Τσίπρας: Όχι στους λαούς τα βάρη των τραπεζών!

Debate – Τσίπρας: Υπέρ διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία

Debate – Τσίπρας: Δίκαιη κατανομή των μεταναστών μεταξύ κρατών

Debate – Τσίπρας: Επίθεση σε Γιούνκερ για τα γεγονότα των Καννών