ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρες αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Πλήρες αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Όποιος και να προταθεί για Πρόεδρος Δημοκρατίας από τη συγκυβέρνηση, εμείς δεν θα τον ψηφίσουμε για να πάμε σε εκλογές το Μάρτιο».


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Αυτή είναι η επίσημη θέση (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Ρώτησα, χθες, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παπαδημούλη.

- Ακόμα κι αν προταθεί ο Μανώλης Γλέζος σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο σύμβολο της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι το κόμμα σας θα πει όχι, δεν τον ψηφίζω;

- Δεν θα ψηφίσουμε κανέναν για Πρόεδρο, γιατί για εμάς δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής, απάντησε ο κ. Παπαδημούλης.

Με το δεδομένο ότι μέχρι στιγμής ΔΗΜ.ΑΡ και ΑΝ.ΕΛ επίσης δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιονδήποτε προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας –αν και πολλά μπορούν να αλλάξουν σε αυτά τα δύο κόμματα τους επόμενους μήνες, ο λογαριασμός δεν βγαίνει για να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές το Μάρτιο.

Οι 155 ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, που συγκεντρώνονται οριακά και με τον υπολογισμό της ψήφου Λοβέρδου, υπολείπονται κατά 25 ψήφων από τον αριθμό των 180 βουλευτών, που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας στα μέσα του προσεχούς Μάρτη και να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Αναζητούνται λοιπόν 25 ψήφοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ, τους ΑΝ.ΕΛ και τους ανεξάρτητους, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρίσκονται εκτός κάποιων μεμονωμένων δηλώσεων (π.χ Ψαριανός από τη ΔΗΜ.ΑΡ, Καπερνάρος ο πρώην των ΑΝΕΛ) που δήλωσαν χθες ότι δεν έχουν λόγο να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αιτία την εκλογή Προέδρου.

Η κυβέρνηση πάντως και ιδιαίτερα Βενιζέλος από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ και Δ. Σταμάτης από την πλευρά της ΝΔ άρχισαν ήδη παρασκηνιακές επαφές με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι 25 ψήφοι που λείπουν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο Σαμαράς, όπως πληροφορούμαστε, δεν ανησυχεί, πιστεύοντας απόλυτα ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουν βρεθεί όχι μόνο 25 αλλά και πολλοί περισσότεροι ψήφοι για την εκλογή του νέου Προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Αναζητώντας «πρόθυμους» για την αποφυγή πρόωρων εκλογών

Μήνυμα... δεν ελήφθη!

Οι δανειστές θέλουν Σαμαρά – Βενιζέλο «για το καλό των Ελλήνων»

Ανασχηματισμός: Βενιζέλος και τρόικα πιέζουν για επίσπευση