ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2016: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του… θανάτου! (photos+video)

Euro 2016: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του… θανάτου! (photos+video)

Η Γαλλία έμοιαζε... αστακός λίγο πριν την έναρξη του Euro 2016 με τις Αστυνομικές Αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος. Τελικά όμως, χτύπησαν οι «τρομοκράτες» των γηπέδων, με δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μπόλικο τρόμο, τέσσερις ημέρες μετά τη «σέντρα».

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΠΑΡΑ ΓΙΟΡΤΗ

Στη χώρα των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, το φυτίλι είχε ανάψει μέρες πριν την έναρξη του Euro 2016. Η Γαλλία βρισκόταν σε αναταραχή μετά από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της εργασιακής νομοθεσίας, τις απεργίες, τις σοβαρές πλημμύρες στο Παρίσι και την ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις. Η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει πώς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, είναι σε θέση να προστατέψει τους πολίτες της, αλλά και τους επισκέπτες που θα ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Τιερί Μπραγιάρ προκάλεσε τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών των μπαρ μία μέρα πριν την έναρξη του Euro 2016, όταν απαγόρευσε την αναμετάδοση των αγώνων στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων επειδή «οι δυνάμεις της τάξης δεν έχουν τα μέσα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χώρων αυτών». Και αυτό φάνηκε...

Η «βόμβα» έσκασε πριν καν αρχίσει η διοργάνωση, με επεισόδια ανάμεσα σε μεθυσμένους Άγγλους και Μασσαλούς στο παλιό λιμάνι της πόλης και οι χούλιγκανς άρχισαν να γίνονται... πρωταγωνιστές και κυρίαρχοι, σε μία χώρα όπου βρίσκονται «επί ποδός» 42.000 αστυνομικοί, 30.000 χωροφύλακες, 10.000 στρατιώτες και άλλοι 10.000 σεκιούριτι!

Η Γαλλία μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε μία μεγάλη Μπανανία. Οι χούλιγκανς αποκάλυψαν τα κύματα οργής που κρύβονται πίσω από όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Και όχι δεν μιλάμε μόνο για Άγγλους που πίνουν τη μπύρα σαν νερό και μετά βλέπουν τα πράγματα αλλιώς. Μιλάμε για ομάδες «πολεμιστών»!

aggloi 2

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Γάλλου εισαγγελέα για 150 Ρώσους οπαδούς που φάνηκε να έχουν στρατιωτική εκπαίδευση (!) και όπως ήταν φυσικό (;) ξέφυγαν από την αστυνομία μετά τα επεισόδια με τους Άγγλους. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που τα έχουν κάνει γυαλιά καρφιά στους δρόμους της Γαλλίας. Γερμανοί, Πολωνοί, Ιρλανδοί κ.α. λειτουργούν στο ίδιο μοτίβο, προκαλώντας τρόμο.

«Ξύλο» κι εντός γηπέδου

Συγκρούσεις, σύντομης ωστόσο διάρκειας, ξέσπασαν και εντός του σταδίου Βελοντρόμ στη Μασσαλία, αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης ανάμεσα στην Αγγλία και στη Ρωσία, το Σάββατο (11/6). Το παιχνίδι είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνο» μία μέρα πριν, οι Αρχές δήλωναν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, όμως δυστυχώς είδαμε και μέσα στο γήπεδο να επικρατεί χάος μεταξύ των χούλιγκαν.

Το πρώτο θύμα του Euro

Ένας οπαδός της Βόρειας Ιρλανδίας έχασε τη ζωή του λίγες ώρες πριν τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του με την Πολωνία, στη Νίκαια και έγινε το πρώτο θύμα των αγώνων του Euro 2016.

NIRELAND

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, το θύμα, όπως και πολλοί από τους φίλους της Βορείου Ιρλανδίας, είχε καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Κατευθυνόμενος προς το γήπεδο, ο Βορειοιρλανδός έπεσε από κιγκλίδωμα - ύψους περίπου 8 μέτρων - στην παραλία, τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε.

Λίγες ώρες μετά και λίγο πριν τον αγώνα Βέλγιο-Ιταλία, ένας φίλαθλος των «κόκκινων διαβόλων» άφησε την τελευταία πνοή του ταξιδεύοντας για τη Λιόν. Ο 71χρονος έχασε τη ζωή του ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, στη διάρκεια της διαδρομής με πούλμαν προς τη γαλλική πόλη.

belgium fans

Το λεωφορείο είχε κάνει στάση έξω από το Νανσί, όταν ο άτυχος Βέλγος αισθάνθηκε αδιαθεσία και παρά το ότι δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμα που βρισκόταν στο σημείο, απεβίωσε λίγο αργότερα.

Φυλάκιση και απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία σε Άγγλους χούλιγκανς

Συνολικά δέκα χούλιγκανς που συμμετείχαν σε επεισόδια στη Μασσαλία θα δικαστούν στο αυτόφωρο.

Οι δύο Άγγλοι οπαδοί που προσήχθησαν ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου, στη Μασσαλία, με την κατηγορία της πρόκλησης επεισοδίων κατά την έναρξη του Euro 2016, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο και τριών μηνών.

Και στους δύο άνδρες θα απαγορευτεί η είσοδος στο γαλλικό έδαφος για δύο χρόνια.

Απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών

Την απαγόρευση της πώλησης και της κατανάλωσης αλκοόλ κοντά στα γήπεδα και τις ζώνες φιλάθλων στις 10 πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες του Euro δρομολογεί η κυβέρνηση της Γαλλίας.

«Έχω ζητήσει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πώλησης, της κατανάλωσης και της μεταφοράς αλκοολούχων ποτών σε ευαίσθητες περιοχές, σε ημέρες αγώνων και την προηγούμενη μέρα, και σε μέρες που οι ζώνες φιλάθλων είναι ανοιχτές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Η απαγόρευση θα καλύπτει δημόσιους χώρους και καταστήματα.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτή η διοργάνωση μόνο ποδοσφαιρική γιορτή δεν θυμίζει. Όλα αυτά έχουν συμβεί τέσσερις μετά την αυλαία της διοργάνωσης και η Γαλλία μοιάζει με ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Κανείς δεν ξέρει αν θα ξεφύγει περισσότερο η κατάσταση. Άλλωστε όπως είχε πει ο περίφημος συγγραφέας Φρανσουά ντε Λα Ροσφουκώ, «τα πάντα συμβαίνουν στη Γαλλία». Μακάρι να μην τα δούμε...

Σχετικές ειδήσεις