ΦΑΡΜΑΚΟ

Σε κοινή γραμμή φαρμακοβιομηχανία και υπουργείο Υγείας - Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2024

ΣΦΕΕ
Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ κόβουν την πίτα μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας
ΣΦΕΕ

Στην ίδια γραμμή πλεύσης βρίσκονται υπουργείο Υγείας και φαρμακοβιομηχανία, στο θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής και ελέγχου του clawback, όπως εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τη Δευτέρα (12/02/2024).

«Οι αριθμοί του 2023 προκαλούν δυσθυμία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιβεβαιώνει ότι «είναι πολύ άσχημα τα νούμερα» της περασμένης χρονιάς.

Το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 7,1 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή της Πολιτείας είναι μόνο 2,8 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι τη μερίδα του λέοντος καλύπτει η βιομηχανία και οι ασθενείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, τα τελευταία έντεκα χρόνια η αγορά μεγάλωσε κατά 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 22%. Συνέπεια της υποχρηματοδότησης και των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών είναι ελλείψεις φαρμάκων, απεντάξεις από τη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, καθυστέρηση στην εισαγωγή νέων θεραπειών που φτάνει πλέον τα δύο χρόνια.

Τόσο υπουργείο Υγείας όσο και ο ΣΦΕΕ συμφωνούν ότι χρειάζεται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μαζί με μέτρα για τη συγκράτησή της. Για σοβαρή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2024 έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης (370 εκατ. ευρώ συν 150 εκατ. ευρώ μέσω του επενδυτικού clawback), τόσο στο νοσοκομειακό όσο και στο εξωνοσοκομειακό κανάλι.

Θα υπάρξει ορατή διαφορά ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαβεβαίωσε. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα πρότεινε και ο κ. Παπαδημητρίου για να γίνει ένας πρώτος απολογισμός το καλοκαίρι και να εκτιμηθεί πώς λειτούργησαν τα άμεσα μέτρα που πήρε το Υπουργείο. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου από το 15% στο 30% της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία, με στόχο να ευνοηθεί η διείσδυση των γενοσήμων, καθώς και η εκκαθάριση των ανενεργών ΑΜΚΑ, με στόχο να περιοριστεί η δαπάνη για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Επίσης, ενθαρρύνεται η απένταξη φθηνών φαρμάκων από τη θετική λίστα, δίνεται η δυνατότητα για αύξηση της τιμής σε φθηνά φάρμακα με τιμή κάτω των 10 ευρώ, ενώ ήδη στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, έχει καταργηθεί η εξίσωση ασφαλιστικής-λιανικής τιμής στα γενόσημα φάρμακα. Πιο αυστηρά θα γίνουν τα πράγματα για το ΙΦΕΤ προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη του που επιβαρύνει το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ήδη τον Ιανουάριο η δαπάνη του ΙΦΕΤ παρουσιάζει μείωση 10% σε σχέση με πέρυσι.

Για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ το 2023 από 600 εκατ. ευρώ το 2014. «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το νοσοκομειακό clawback, θα προσπαθήσουμε να το ρυθμίσουμε σιγά-σιγά» ανέφερε. Στόχος είναι ο έλεγχος της νοσοκομειακής δαπάνης για το φάρμακο και μάλιστα θα είναι κριτήριο για τους νέους διοικητές.

Επένδυση στην υγεία και την φαρμακευτική καινοτομία

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, στην ομιλία του σημείωσε πως «οι επιπτώσεις της κρίσης δυστυχώς συνεχίζονται και μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών». Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «η ανάγκη για ουσιαστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις στη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης και της πολιτικής για το φάρμακο είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και την ανάγκη αυτή αντιλήφθηκε αμέσως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις του στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει Υπουργός Υγείας και μάλιστα και με προσωπικό κόστος για τον ίδιο. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων και θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό να δούμε τι λειτούργησε και τι όχι και να συμφωνήσουμε ένα πλάνο διατήρησης ή επέκτασης των μέτρων, πάντα σε συνδυασμό με σταδιακή ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης στο φάρμακο».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει μεταρρυθμίσεων. Όποιος δεν το βλέπει πάσχει μόνο από ιδεολογική τύφλωση, από κανέναν άλλο λόγο. Δεν γίνεται να μην βλέπεις ότι το σύστημα έχει κολλήσει και χρειάζεται τώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να πάει μπροστά και να παρέχει στους συμπολίτες μας το επίπεδο υγείας που τους χρειάζεται. Αλλά πρέπει από την άλλη να εξηγήσουμε και στον ελληνικό λαό με θάρρος ότι Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Εγώ δεν είμαι θαυματοποιός, ένας απλός Υπουργός είμαι. Έχω όμως πρόθεση να πάρουμε μια σειρά ισορροπημένων μέτρων που θα δείξουν ότι το κράτος ούτε κάνει διακρίσεις μεταξύ των μελών του ΣΦΕΕ, ούτε θέλει να ευνοήσει τον έναν έναντι του άλλου. Αυτό που θέλει είναι να συνδυάσει τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης του φαρμάκου που αντέχει η ελληνική οικονομία. Ο μόνος μας σκοπός είναι στους περιορισμένους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας να κάνουμε τη δικαιότερη και πιο αποτελεσματική κατανομή. Και για αυτό εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μου νυχθημερόν».

Σχετικές ειδήσεις