ΦΑΡΜΑΚΟ

Πώς θα υπολογίζεται το νοσοκομειακό clawback – Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση

Πώς θα υπολογίζεται το νοσοκομειακό clawback – Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση

Συμψηφισμό οφειλών και συνυπολογισμό εκπτώσεων προβλέπει η νέα Υπουργική Απόφαση για το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) του έτους 2016.

Η Υπουργική Απόφαση, με την οποία τροποποιήθηκε η αριθ. ΓΔΟΥ/2314/2015 (Β’ 2758) Υ.Α., προέκυψε ως αποτέλεσμα διαβούλευσης του υπουργείου Υγείας με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ).

Σύμφωνα με την Υ.Α., η συνολική δαπάνη υπολογίζεται από τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebates). Επιπλέον, το ποσό που θα προκύψει από το clawback ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας, αφαιρούμενης κάθε συμφωνηθείσας έκπτωσης που έχει κάνει εντός του εξαμήνου, καταβάλλεται ή συμψηφίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ύπαρξη κινήτρου για εκπτώσεις προς τα νοσοκομεία, ο δικαιότερος δυνατός χαρακτήρας του μέτρου και παράλληλα η ομαλή ροή στην προμήθεια των νοσοκομείων με φαρμακευτικά σκευάσματα.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι να ελεγχθεί η ζήτηση με την Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης, αλλά και να εξασφαλιστεί ο ομαλός εφοδιασμός των νοσοκομείων με φάρμακα, η επάρκεια και η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα ανελαστικής ζήτησης (π.χ. αντιρετροϊκά, αντιαιμορροφυλικά), «ορφανά» ή σε ειδικές θεραπείες (κακοήθειες, αυτοάνοσα κλπ).

Σχετικές ειδήσεις