ΥΓΕΙΑ

Οικονόμου: Απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ

Οικονόμου: Απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, για την καθυστέρηση στις πληρωμές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.

Αφορμή για την ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 16 βουλευτές, αποτέλεσαν σχετικές καταγγελίες τις ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις επισκέψεις Σεπτεμβρίου, τονίζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση.

Αναλυτικά για το θέμα, αναφέρει ο κ. Οικονόμου στη σχετική ερώτηση:

«Το 2016 ζητήθηκε από τους κλινικούς γιατρούς να εκδώσουν τιμολόγια για το ανείσπρακτο 10% των ετών 2012-2015, δηλαδή τιμολόγια αξίας περίπου 10.000 ευρώ, με τη δέσμευση ότι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016. Να σημειώσουμε ότι η ασφαλιστική επιβάρυνση για αυτά τα τιμολόγια υπολογίζεται περίπου στα 2.700 ευρώ ετησίως επί ανείσπρακτων ποσών δυστυχώς.

Στις 13/02/2017 επιδόθηκε συνημμένη εξώδικη διαμαρτυρία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με αναγγελία επίσχεσης εργασίας για κάθε ληξιπρόθεσμο μήνα και για την παρελκυστική τακτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης επί ανείσπρακτων ποσών.

Για το 10% που εκκρεμεί για τα εργαστήρια και διαγνωστικά, θα γίνει διαδικασία εκκαθάρισης και συμψηφισμού με το clawback που εκκρεμεί. Ήδη έχουν παρακρατηθεί οι εξής μήνες από τον ΕΟΠΥΥ υπέρ clawback-rebate 2013-2015:

• 9ος, 10ος, 11ος, 12ος 2013
• 10% των ετών 2012 και 2013
• 4ος , 5ος , 6ος , 11ος , 12ος 2014
• 5ος , 6ος, 10ος 2015.
• Για το 2016, θα είναι δύο μήνες (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ποιοι μήνες θα περικοπούν).

Σημειώνεται ότι από 01/01/2016, το rebate αφαιρείται απευθείας από τον υποβαλλόμενο λογαριασμό.

Στις αρχές του 2016, εκδόθηκε υπουργική απόφαση υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 43% (αναλυτικά στην ενημέρωση που συνέταξα για τον ΠΙΣ όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ). Επομένως ο συμψηφισμός με το clawback-rebate των προηγούμενων ετών, πραγματοποιείται με υποδιπλάσιο σχεδόν τιμολόγιο, εξακοντίζοντας τα χρέη προς ΕΟΠΥΥ υπέρ clawback.

Αναμένεται η έκδοση του σημειώματος clawback για το έτος 2016, καθώς απαιτείται για φορολογικούς λόγους εντός του Μαρτίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί (μόνο ο Οίκος του Ναύτου έχει πληρώσει). Για τα υπόλοιπα ταμεία ο ρυθμός διεκπεραίωσης είναι απελπιστικά αργός και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αποδοθούν έως τη νομική προθεσμία που είναι ο 6ος 2017. Υποτίθεται ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τον ΟΠΑΔ, αλλά τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει».

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να ενημερωθούν από τον υπουργό Υγείας, για το πότε θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλόμενων μηνών στους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, πότε θα αποπληρωθούν οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες η κυβέρνηση έχει λάβει ειδική χρηματοδότηση από την υποδόση του μνημονιακού δανείου και από τις αυξήσεις των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ επί όλων των ασφαλισμένων και συνταξιουχων. Όσον αφορά, τέλος, στις νέες συμβάσεις μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ, οι βουλευτές ρωτούν πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε να βρουν διέξοδο οι χιλιάδες νέοι γιατροί που σήμερα ξενιτεύονται γιατί δεν βρίσκουν δουλειά.

Σχετικές ειδήσεις