ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: «Διπλασιασμός» της συμμετοχής-Ασθενείς δύο ταχυτήτων

ΙΣΑ: «Διπλασιασμός» της συμμετοχής-Ασθενείς δύο ταχυτήτων

Προχειρότητα και ελλιπή επεξεργασία καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε σχέση με την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία από σήμερα, 21 Οκτωβρίου, ο ασθενής θα επιβαρύνεται με ολόκληρη τη διαφορά της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων από την τιμή αναφοράς.


Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ουσιαστικά οδηγούμαστε στο διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενούς σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

Ειδικά οι χρόνιοι πάσχοντες, σημειώνει ο ΙΣΑ, θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου, καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

Σημειώνεται δε, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερώσει το ιατρικό σώμα, ποια είναι η λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς αυτών.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο, δεχόμενος μία ακόμα «δυσβάσταχτη και απαράδεκτη» επιβάρυνση, ενώ «έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του».

Το ενδεχόμενο αλλαγής της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης, προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Επίσης, οδηγούμαστε στο φαινόμενο ασθενών πολλών ταχυτήτων, σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν τη διαφορά από την τιμή αναφοράς και σε εκείνους που θα επιλέξουν το φάρμακο που αντέχει η τσέπη τους.

«Κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση των ασθενών οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία», με τις συνέπειες να αφορούν όχι μόνο την υγεία του ασθενούς, αλλά και το σύστημα υγείας, «καθώς οι επιπλοκές θα οδηγήσουν σε αύξηση της παθογένειας και της νοσηλείας».