ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αναπάντητα ερωτήματα για σχέδιο «Ζ» και παρασκηνιακές συναντήσεις

Αναπάντητα ερωτήματα για σχέδιο «Ζ» και παρασκηνιακές συναντήσεις

Γιατί δημοσιοποιούνται τώρα αυτές οι αποκαλύψεις;

Τρία δημοσιεύματα και ένα βιβλίο απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και κυρίως την Ευρώπη αυτές τις ημέρες.

Τα τρία δημοσιεύματα έρχονται από τους Financial Times με θέμα το ευρώ και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κόντρες και διαφωνίες με επίκεντρο την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Το βιβλίο ανήκει στο τέως Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και σε μια συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012. Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Γκάιτνερ, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας του παρουσίασε το σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Επειδή στο εσωτερικό της χώρας μας έχει ανοίξει για μια ακόμα φορά του θέμα της εξόδου από το ευρώ και το πόσο απειλήθηκε η Ελλάδα με αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να κάνουμε μια δεύτερη ανάγνωση αυτών των γεγονότων. Κι αυτό για να καταλάβουμε αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν οι σωστοί ή αν τελικά έγινε ..των δανειστών!

Αξιοσημείωτο λοιπόν, είναι το γεγονός ότι η συνάντηση Σόιμπλε – Γκάιτνερ έγινε το καλοκαίρι του 2012. Μόλις δηλαδή, που είχαν γίνει οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Το σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γνωρίζουν όλοι ότι υπήρχε από τις αρχές σχεδόν του ίδιου έτους και πριν το PSI.

Ο λόγος προφανής: ποιος άλλωστε δεν έχει ένα δεύτερο ή και τρίτο σχέδιο κατά νου; Η Μέρκελ όμως, στην έκθεση που είχε παραγγείλει, κατάλαβε ότι το κόστος εξόδου της χώρας από το ευρώ (αυτό που μπορούσε να κοστολογηθεί) πλησίαζε το 1 τρις ευρώ, χωρίς να μπορεί κανείς να υπολογίσει και τις υπόλοιπες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τη φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, την άνοδο του κόστους δανεισμού κτλ.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: το PSI είχε ήδη γίνει, άρα τα ελληνικά ομόλογα είχαν περάσει σε διεθνές δίκαιο. Συνεπώς, οι δανειστές ήταν πλήρως διασφαλισμένοι σε περίπτωση που κάποιος δεν πλήρωνε ή έβγαινε από το ευρώ.

Από τη μια λοιπόν, προκαλεί ερωτηματικά η κίνηση Σόιμπλε να παρουσιάσει το σχέδιο Grexit στον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2012, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού θα διέλυε την ίδια την ΕΕ, όπως αναφέρει και το τρίτο και τελευταίο μέρος των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων των Financial Times..

Από την άλλη, οι ΗΠΑ «θορυβήθηκαν» και υπήρξε παρέμβαση Ομπάμα για να μην προχωρήσει το σχέδιο Σόιμπλε. Ωστόσο, δεν αναφέρεται η παρέμβαση της Κίνας, λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση Σόιμπλε – Γκάιτνερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ. Από τότε, όπως έχουν γράψει και τα διεθνή ΜΜΕ, άλλαξε η στάση της Μέρκελ..

Το ερώτημα όμως, παραμένει... Για ποιο λόγο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα, ταυτόχρονα όλες αυτές οι αποκαλύψεις;

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Έτσι αποφάσισε η Μέρκελ να «σώσει» το ευρώ

Έτσι θα πετούσαν την Ελλάδα εκτός ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόφα το grexit

Σόιμπλε: Πρέπει να «καεί» η Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη

Ρεπορτάζ – «βόμβα»: Έτσι «έπαιξαν» Ευρωπαίοι και Έλληνες με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων