ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Ο Χρύσανθος, ο Πάνος και οι γαλάζιοι αντιμνημονιακοί

Ο Χρύσανθος, ο Πάνος και οι γαλάζιοι αντιμνημονιακοί

Επισήμως, ο Αντώνης Σαμαράς δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη ομάδων στο εσωτερικό του κόμματος. Επισήμως, λέει ότι απλά «κάποιοι πλασάρουν τα περί ομάδων στη Ν.Δ. γιατί έτσι βολεύει τα συμφέροντά τους».

Ανεπισήμως, στη Συγγρού έχουν εσχάτως αποφασίσει ότι η δράση μιας τουλάχιστον από αυτές τις ομάδες εξυπηρετεί τον κεντρικό σχεδιασμό. Και, μάλιστα, έχουν χαράξει και ειδική στρατηγική προκειμένου να στηρίξουν τη συγκεκριμένη τάση.

Μιλάμε για την αντιμνημονιακή ομάδα, με τον Γιάννη Μανώλη και τους άλλους, τους οποίους ο πρόεδρος όχι μόνο δε θεωρεί «παραφωνία», αλλά οι αγριοφωνάρες τους ηχούν μάλλον ως μουσική στα αυτιά του. Συγκεκριμένα, ο Σαμαράς πιστεύει ότι οι γαλάζιοι αντιμνημονιακοί θα τον βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις που θα υποχρεωθεί να κάνει στο άμεσο μέλλον, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Με απλά λόγια, θα του επιτρέψουν να τους επικαλείται κάθε φορά, ώστε να του δίνουν το άλλοθι να λέει περισσότερα όχι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι οι γαλάζιοι αντιμνημονιακοί θα διευκολύνουν την κατασκευή του αντίβαρου που επειγόντως χρειάζεται ώστε να ισορροπήσει τις απώλειες που επέφερε στο κόμμα η εγκατάλειψη της –μέχρι πρότινος- σκληρής γραμμής και η «υποχρεωτική» είσοδος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Εντάσσονται στην ίδια ακριβώς στρατηγική του για να κερδίσει τους χαμένους πόντους, που ξεδιπλώθηκε με πρώτο κομβικό σημείο την απόρριψη της μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Στο επόμενο διάστημα, ο Σαμαράς θα επιχειρήσει σειρά τέτοιων κινήσεων, ώστε να επανέλθει στο μυαλό του Ελληνα ψηφοφόρου ως αντιπολιτευόμενος τα σκληρά μέτρα, την ίδια στιγμή που στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Με αυτήν ακριβώς τη λογική ακριβώς εξηγείται και η έντονη παρουσία στενών συνεργατών του προέδρου στο κέντρο «αντι-μνημόνιο» και στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο πιο γνωστός γαλάζιος αντι-μνημονιακός Γιάννης Μανώλης. Ως επόμενο βήμα στη στρατηγική στήριξης της συγκεκριμένης ομάδας, οι προεδρικοί θέλουν να της εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Στη Συγγρού θεωρούν πρόβλημα το γεγονός ότι η (πρώτη) ομάδα των πέντε, οι νεοφιλελεύθεροι μετριοπαθείς, απαρτίζονται από σαφώς πιο προβεβλημένα στελέχη. Γι’ αυτό και οι προεδρικοί έχουν αποφασίσει να επιδοθούν, το προσεχές διάστημα, σε έναν αγώνα προσηλυτισμού «επώνυμων» στελεχών στην ομάδα των γαλάζιων αντιμνημονιακών. Αρχισαν, ήδη, προσεγγίζοντας πρώτο τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, project που ανέλαβε ο ίδιος ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. (Η πηγή μου στη Συγγρού δεν έμαθε ακόμη τι απάντησε ο Πάνος –αλλά θα το μάθει και θα σας το πω). Και, βέβαια, ήδη ερρίφθη ο κύβος σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια: κανείς αντιμνημονιακός δε θα αποκλειστεί από αυτά, όποιο κι αν είναι το όνομά του.

Οσο για την (δεύτερη) ομάδα των πέντε, που αυτοπροσδιορίζονται ως υπηρετούντες τον πατριωτικό κοινωνικό φιλελευθερισμό (με τους Γκιουλέκα, Μαρκόπουλο κ.λπ.), αυτοί κρατούν στάση αναμονής. Αφενός, βοηθούν οι μέρες των γιορτών, στη διάρκεια των οποίων αποφάσισαν να ρίξουν το βάρος τους στις περιφέρειές τους, αρχίζοντας ουσιαστικά την προεκλογική τους εκστρατεία. Αφετέρου, δε θέλουν να κάνουν βιαστικές κινήσεις και να κινδυνέψουν και να τους χρεώσει κάποιος κακεντρεχής ότι βάζουν εμπόδια στην πορεία του Σαμαρά προς την εξουσία. Πάντως, έχουν δώσει το επόμενο ραντεβού τους -για φαγητό, για ποτό ή για καφέ αυτή τη φορά, θα σας γελάσω…- μετά τις γιορτές, ώστε να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!