ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Οι ρωσικές βίζες, «βόμβα» για τον ελληνικό τουρισμό

Οι ρωσικές βίζες, «βόμβα» για τον ελληνικό τουρισμό

Μία βραδυφλεγής βόμβα έχει τοποθετηθεί στα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού, που δεν μπορεί η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε (θα την έχουμε μέχρι 30 Ιουνίου) να εξουδετερώσει, γιατί βάζουν βέτο οι ΗΠΑ!


Όταν η Ελλάδα ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2014 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο θέμα που φρόντισε να κινήσει ο Αντώνης Σαμαράς ήταν η κατάργηση της βίζας για όσους Ρώσους επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το 35-40% του ελληνικού τουρισμού στηρίζεται στους Ρώσους.

Όταν όμως ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των τιμωρητικών τους αποφάσεων για τη Ρωσία του Πούτιν, έπεισαν την Ε.Ε να «παγώσει» το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Ρώσους πολίτες, που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα για την Ελλάδα. Οι Ρώσοι που είχαν προγραμματίσει να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, περίπου 3-4 εκατομμύρια, τρέχουν τώρα να πάρουν βίζα από την ελληνική πρεσβεία και τα προξενεία στη Ρωσία, που δεν μπορούν να βγάλουν καθημερινά πέραν των 80-100 θεωρήσεων για ρωσικά διαβατήρια, για να έρθουν οι κάτοχοί τους στην Ελλάδα.

Με τα δεδομένα αυτά, βρίσκονται σε απόγνωση οι Έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες –κυρίως στη Χαλκιδική και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, που περίμεναν τους Ρώσους τουρίστες για να βγάλουν τη χρονιά.

Το θέμα είναι πάρα πολύ κρίσιμο και πάρα πολύ επικίνδυνο και για την ελληνική οικονομία, γιατί δεν πρέπει τώρα να υπολογίζονται τα έσοδα του κράτους από την επίσκεψη των εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών λόγω του προβλήματος με τη βίζα τους.