ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Tι είπαν και τι φόρεσαν στις Κάννες (δηλώσεις και video)

Tι είπαν και τι φόρεσαν στις Κάννες (δηλώσεις και video)

O Tάσος Θεοδωρόπουλος ακούει τους σταρ να μιλάνε για τον καπιταλισμό, την Τσιτσιολίνα, τον Ομπάμα, τα κομμένα πόδια, τις ερωτικές τους φαντασιώσεις, το σινεμά, τη βία και τα οφέλη του σαφράν σαν καλλυντικό και τους βλέπει μαζί σας στο κόκκινο χαλί.

ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ ΚΑΝΝΟΛΟΓΙΟ: Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

FINAL

Πέντε μέρες μετά την επιστροφή μου στην πατρίδα και δε λέω να σε εγκαταλείψω. Δεν το κάνω ούτε από την τρομερή αγάπη που σου έχω καννολογιό μου ούτε γιατί δεν έχω άλλη δουλειά. Μπας και σωθώ από τη μιζέρια που με περικυκλώνει από παντού στην Ελλάδα το κάνω και κάπως έτσι, γυρνόντας στον τόπο του εγκλήματος που βρισκόμουν λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, κρατηθώ από κάπου, από κάποια ανάμνηση. Είναι τόσες οι εικόνες που έχεις από ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ και ειδικά αυτό των Καννών, που αξίζει να το επισκεφτείς ξανά από απόσταση ημερών. Γιατί εκείνες τις ημέρες, στην απ' ευθείας μετάδοση, ο εγκέφαλος σου είναι φλεγόμενος μετεωρίτης. Μετά είναι που έχεις τον καιρό και την ψυχραιμία να δεις τα πράγματα από απόσταση και να σκεφτείς απέναντι σε αυτά. Δεν είναι για παράδειγμα, λίγες οι ταινίες εκείνες που ήδη έχω αλλλάξει ρότα απέναντι τους, για καλό ή για κακό και που συνεχίζω να αλλάζω, μέρα με τη μέρα, κοιτάζοντας τις με τα μάτια της μνήμης, και έχοντας την πολυτέλεια του χρόνου και την ξεκούραση να τις δω πιο ψύχραιμα αξιολογώντας το απόσταγμα τους. Διαδικασία που θα γίνει μέσα μου ξανά και ξανά μέχρι την ημερομηνία της προβολής τους στις αίθουσες.

FINAL2

Δεν είναι επίσης, λίγες οι προσωπικές μου στιγμές που μοιράστηκα μαζί σου Καννολόγιο μου, και θες δυο τρεις πουριτανικές κατσάδες από μανάδες και λοιπούς, το ξανασκέφτομαι αν έπρεπε να τα γράψω όλα αυτά. Κι εκεί που πάω να υποχωρήσω και να θαφτώ μέσα σε ένα μικροαστικό καθωσπρεπισμό ξανασηκώνομαι και λέω, "δεν τους γράφω και όλους στα αρχίδια μου κι όλας;" Ήμουν εκεί, τα έζησα και στην τελική έτσι μου αρέσει να γράφω, φιλτράροντας τις ταινίες και τις πασαρέλες μέσα από τα βιώματά μου, τα μεθύσια μου και τα γαμήσια μου. Διαφορετικά να το κλείσω το μαγαζάκι και να πάω να γράφω κειμενολεζάντες για το τι ρούχα φόραγε η βλάχα και πόσα Σβαρόφσκι είχε το πασούμι της. Όχι πως δεν έχει πλάκα κι αυτό, αλλά μόνο σε συνδυασμό με άλλα. Όπως και να έχει, κι επειδή είμαι γνήσιο ενοχικό ψυχομπέρδεμα, αποφάσισα να σε αποζημιώσω Καννολόγιο μου με γκλαμουριά σε αυτό το αποχαιρετιστήριο γράμμα μου για φέτος, κι έτσι μάζεψα τις δηλώσεις των σταρ από τις Κάννες και τις συνεντεύξεις τύπου που παρακολούθησα, μαζί με ορισμένα πολύ ζουμέρα στην γκλαμουροσύνη τους βιντεάκια από το Fashion ΤV που καταγράφουν από μέρα σε μέρα, εικόνες των Καννών, από τις λιμουζίνες και το κόκκινο χαλί, μέχρι τον κόσμο και τις παραλίες. Εύχομαι να τα ευχαριστηθείς Καννολόγιο μου, σαν να ήσουν κι εσύ εκεί, και να τα συνδυάσεις ξαναδιαβάζοντας τις προηγούμενες, σχεδόν καθημερινές μου ανταποκρίσεις. Εμείς οι δύο θα τα ξαναπούμε σύντομα, σε τρεις μήνες από τώρα, τέλος Αυγούστου δηλαδή, που θα έχεις μετονομαστεί σε Βενετολόγιο. Το μόνο που ελπίζω είναι μέχρι τότε ο ψυχίατρος να μου έχει αλλάξει την φαρμακευτική αγωγή. Σε φιλώ κι α μπιεν το Καννολόγιο μου.

FINAL3

ΕΙΠΑΝ

***Zακ Οντιάρ για το εντυπωσιακό ειδικό εφέ των κομμένων ποδιών της Μαριόν Κοτιγιάρ στο «Rust & Bones»:

«Πριν από 10 χρόνια θα ήταν αδύνατο να το καταφέρω. Σήμερα, βάζεις απλώς ένα ζευγάρι πράσινες κάλτσες στον ηθοποιό σου και η ψηφιακή τεχνολογία το εξαφανίζει.»

***Σον Πεν στη συνέντευξη τύπου για την φιλανθρωπική εκδήλωση υπέρ των θυμάτων της Αϊτή:

«Εφ’ όσον οι Η.Π.Α. ήταν μια χώρα στην οποία οι μαύροι υπήρξαν σκλάβοι και ξεσηκώθηκαν, νομίζω πως ο πρόεδρος των Η.Π.Α. θα έπρεπε να κάνει κάτι για τους ανθρώπους της Αϊτή.»

***Nικ Κέιβ

«Η βία είναι πολύ συχνά κάτι βαρετό στις ταινίες. Αλλά υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος να τη χειριστείς, όπως έκανε ο Τζον Χίλκοατ στο “Lawless”, φρέσκος και συναρπαστικός.»

***Ζαν Πολ Γκοτιέ

«Νομίζω πως η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση που έχω δει στο κόκκινο χαλί ήταν αυτή της Τσιτσιολίνα, περίπου 20 χρόνια πριν, που εμφανίστηκε γυμνή κάτω από ένα πέπλο. Μετά από αυτή, μάλλον έρχομαι εγώ που εμφανίστηκα δύο φορές με σορτς και δεν με άφηναν να μπω.»

***Ζαν Λουί Τρεντινιάν

«Νομίζω ότι είμαι καλύτερος στο θέατρο και το προτιμώ από τον κινηματογράφο. Πολύ απλά γιατί στο θέατρο δεν μπορώ να με δω».

***Μπραντ Πιτ

«Προτιμώ να υποδύομαι έναν δολοφόνο παρά έναν ρατσιστή».

***Βίγκο Μόρτενσεν για το «Στο δρόμο» του Κέρουακ

«Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που μπορείς να αισθανθείς ένα είδος απόρριψης, μέσα από την οικονομική κρίση και τη συμπεριφορά των αρχών, προς τις νεότερες γενιές».

***Άντριου Ντόμινικ

«Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος είναι μια ιστορία χωρίς τέλος»

***Νικόλ Κίντμαν για το ρόλο της στο Paperboy

«Αναζητώ τις αντιθέσεις και την ποικιλία στους ρόλους μου. Μου αρέσει να αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο και να μην δουλεύω με τα δικά μου συναισθήματα. Μου αρέσει να εκφράζω τη φαντασία μου. Αυτό με έκανε να θέλω να γίνω ηθοποιός.»

***Ρόμπερτ Πάτινσον για την εμπειρία του στο «Cosmopolis»

«Πέρασα δεκαπέντε μέρες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ανησυχώντας και μη γνωρίζοντας τι ακριβώς κάνω. Μου ήταν αδύνατο να προετοιμαστώ γι αυτό το ρόλο όπως κάνω συνήθως στη δουλειά μου. Μου άρεσε το σενάριο γιατί ήταν λυρικό. Ήταν σαν να τραγουδάμε ένα τραγούδι, για έναν κόσμο χωρίς νόημα που πρέπει να εξαγνιστεί.»

***Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ για το “Cosmopolis”

«Ο χαρακτήρας του Ρόμπερτ Πάτινσον είναι σαν ένα είδος βαμπίρ που ρουφάει αίμα από την Wall Street. H ταινία ‘συλλαμβάνει’ το φάντασμα του Καπιταλισμού. Παραλίγο να χρησιμοποιήσουμε απευθείας αποσπάσματα από το μανιφέστο του Καρλ Μαρξ.»

***Γιούαν Μακ Γκρέγκορ

«Ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός μέσα από τις χριστουγεννιάτικες, κωμικές βρετανικές παντομίμες που με πήγαιναν κάθε χρόνο οι δικοί μου όταν ήμουν παιδί».

***Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ

«Η ουσία του σινεμά, είναι ένα ανθρώπινο πρόσωπο που μιλάει».

***Μάθιου Μακόναχι

«Μου αρέσει να επισκέπτομαι σαν ηθοποιός, την πρώτη φορά που ερωτεύεσαι. Είναι συχνά μια ανελέητη εμπειρία.»

***Ντάιαν Κρούγκερ

«Αν προσπαθούσα να αποπλανήσω κάποιον, θα του έδειχνα το ‘Les Choses De La Vie’ γιατί λατρεύω τη Ρόμι Σνάιντερ και η ταινία είναι έξοχη ή τον ‘Κανόνα του Παιχνιδιού’ που θεωρώ πως είναι η καλύτερη ταινία του Ρενουάρ.

***Μάρτιν Σκορσέζε

«Μια ταινία αποτελεί την έκφραση ενός μοναδικού βλέμματος. Όσο πιο προσωπικό είναι αυτό το βλέμμα τόσο περισσότερο η ταινία πλησιάζει τον ορισμό ενός έργου τέχνης. Που σημαίνει ότι θα αντέξει πολύ περισσότερο το τεστ του χρόνου».

***Κρίστεν Στιούαρτ για τα γυρίσματα του «Στο Δρόμο»

«Έζησα περισσότερο στις τέσσερις εβδομάδες των γυρισμάτων της ταινίας από ότι ζω συνήθως στην κανονική μου ζωή».

***Αλεξάντερ Πέιν

«Το σινεμά είναι ο πιο ακριβής καθρέφτης που εφευρέθηκε ποτέ. Και βασιζόμενος στην αρχή του ότι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την τέχνη σαν καθρέφτη, αυτός είναι και ο λόγος που όλοι αγαπάνε το σινεμά»

***Ασβαράγια Ράι

«Στην Ινδία χρησιμοποιούμε πολλές σπιτικές συνταγές για την ομορφιά μας, λάδι για τα μαλλιά και γάλα, σαφράν, αμυγδαλέλαιο για το σώμα.»

***Ζακ Έφρον για τις ερωτικές του σκηνές με την Νικόλ Κίντμαν

«Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου. Είμαι ερωτευμένος μαζί της από την εποχή του ‘Μουλέν Ρουζ» και απόλαυσα κάθε στιγμή».

***Μπραντ Πιτ

«Οι ελπίδες που γέννησε η νίκη του Ομπάμα στις εκλογές, μοιάζουν με μια μακρινή ανάμνηση».