ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακόμα δυσκολότερο το «χτίσιμο» του αφορολόγητου για τους έχοντας χαμηλά εισοδήματα

Ακόμα δυσκολότερο το «χτίσιμο» του αφορολόγητου για τους έχοντας χαμηλά εισοδήματα
Pixabay

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι δικαιούνται το αφορολόγητο, δηλαδή, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει πλέον να δαπανούν 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ.

Με το ισχύον σύστημα, όποιος δικαιούται το αφορολόγητο οφείλει να πραγματοποιήσει ποσό δαπανών από 10% έως 20% του εισοδήματός τους, ανάλογα με το ύψος του.

Η κλιμάκωση αυτή θα πάψει πλέον να ισχύει αφού όλοι οριζόντια θα πρέπει να
πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον ίσο με το 30% του εισοδήματος τους.

Και μπορεί ο κατάλογος των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο να είναι μακρύς, αφήνει όμως εκτός βασικές δαπάνες όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα, όπως ενοίκια ή δόσεις δανείου.

Στην πράξη, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο θα πρέπει να δαπανήσει με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ, αντί 1.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Είναι γεγονός ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι οι φορολογούμενοι δαπανούν περισσότερα χρήματα από το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για το χτίσιμο του αφορολόγητο, εντούτοις το ποσοστό 30% ενδεχομένως να δυσκολέψει αρκετά τα περισσότερα νοικοκυριά.

Σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και αύξησης των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διευρύνει και τον κατάλογο των δαπανών που «χτίζουν» το αφορολόγητο ή να δώσει νέα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Η ΑΑΔΕ έτοιμη να ανεβάσει στροφές στις κατασχέσεις - Τα σενάρια για τη νέα πάγια ρύθμιση

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται - Στο 30% του ετήσιου εισοδήματος οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα

Σχετικές ειδήσεις