ΑΠΟΨΗ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην εποχή του κορονοϊού όλοι μαζί, υπεύθυνα, με αυτοπειθαρχία για το παρόν και το μέλλον όλων μας

Στην εποχή του κορονοϊού όλοι μαζί, υπεύθυνα, με αυτοπειθαρχία για το παρόν και το μέλλον όλων μας

Κορονοϊός: Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης του καθενός μας, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στην πανδημία που ξέσπασε στον κόσμο. Το κράτος μας έδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά και αντέδρασε άμεσα, ώστε να προλάβει τραγικές καταστάσεις που βλέπουμε να συμβαίνουν σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία κι αλλού.

Κι εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο. Ενώ, ίσως για πρώτη φορά, το κράτος λειτούργησε παραδειγματικά, οι πολίτες να μην συμμορφώνονται. Οι ίδιοι πολίτες που έως χθες φώναζαν «πού είναι το κράτος;», είναι οι ίδιοι που μετά τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων και τη διακοπή της λειτουργίας των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων, γέμισαν μαζί με τα παιδιά τους- που οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ως «κινούμενες ιϊκές βόμβες»- τις παραλίες, τις καφετέριες, τις λαϊκές, τα σούπερ μάρκετ, συνωστιζόμενοι και κάνοντας ακριβώς το αντίθετο από τις συστάσεις των επιστημόνων.
Είναι αλήθεια πως οι μέρες αυτές που περνάμε, είναι μέρες πρωτόγνωρες για όλους μας.

Είναι μέρες που κανείς δεν είχε ζήσει στο παρελθόν και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζήσει. Ποτέ πριν μία κατάσταση δεν είχε υποχρεώσει το κράτος να βάλει τόσο σκληρούς περιορισμούς στην προσωπική ελευθερία όλων μας.
Αναλογιστείτε τι βιώνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα Καταστήματα Κράτησης. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και της ιδιαιτερότητας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα πρόληψης, για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, δεδομένου πως, αν υπάρξει ένα κρούσμα στις φυλακές, αυτομάτως θα υπάρξει ντόμινο περιστατικών που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των κρατουμένων όσο και των σωφρονσιτικών υπαλλήλων.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι στερούνται της ελευθερίας τους, είναι ακόμη πιο επίπονο να χάσουν, έστω και παροδικά, κάποιες «τονωτικές ενέσεις», όπως είναι ένα επισκεπτήριο από αγαπημένο πρόσωπο χωρίς ένα τζάμι να τους χωρίζει, ή φρεσκοπλυμένα και φρεσκοσιδερωμένα, εκτός φυλακής, ρούχα.

Τα σενάρια που ορισμένοι έχουν αρχίσει να διακινούν περί αυστηρών μέτρων στα Καταστήματα Κράτησης λόγω μετατροπής τους σε κλειστές φυλακές τύπου Γ’ το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την επιβαρυμμένη ψυχολογία των κρατουμένων. Κι εδώ ακόμη τίθεται το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθενός μας.

Όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ποτέ, στο παρελθόν, η ανθρωπότητα δεν είχε κληθεί να αντιμετωπίσει το φάσμα μιας μεταδοτικής και θανατηφόρας παγκόσμιας επιμόλυνσης. Πρέπει να φανούμε υψηλότεροι των περιστάσεων.

Δεν είμαι ειδικός της υγείας για να μιλήσω για τον κορονοϊό, ωστόσο οφείλουμε όλοι εμείς που έχουμε μια θέση ευθύνης να δείξουμε τον σωστό δρόμο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους να μείνουν στο σπίτι. «Μένουμε σπίτι», όχι μόνο για την αυτοπροστασία μας, αλλά και για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, όπως και το σύστημα υγείας να μην καταρρεύσει και να είναι σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι πραγματικά ασθενείς.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μένουμε σπίτι, αλλά παραμένουμε και αυτό που μας χαρακτηρίζει ως λαό: Αισιόδοξοι. Έχουμε περάσει πολλά ως έθνος. Έχουμε γεννηθεί για τις δοκιμασίες. Είναι άλλη μία και θα την ξεπεράσουμε. Όλοι μαζί, υπεύθυνα, με αυτοπειθαρχία για το παρόν και το μέλλον όλων μας.

Υ.Γ Εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που υπερβάλλουν εαυτόν και δίνουν καθημερινά μάχες στα νοσοκομεία για τη ζωή όλων μας.

Η κυρία Σοφία Νικολάου είναι γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Νεκρώνει» από Τετάρτη η αγορά – Ποια μαγαζιά κλείνουν και ποια μένουν ανοιχτά

Σχετικές ειδήσεις