ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ερντογάν είναι ο μοναδικός που κάνει έρευνες σε όλη την Μεσόγειο και δεν τρέχει «κάστανο»

Ο Ερντογάν είναι ο μοναδικός που κάνει έρευνες σε όλη την Μεσόγειο και δεν τρέχει «κάστανο»

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά αυτή την περίοδο η Τουρκία του Ερντογάν είναι η μόνη χώρα που διεξάγει ανενόχλητη έρευνες σε όλη την Μεσόγειο - Τον ενδιαφέρει μόνο το μοίρασμα των ΑΟΖ ή και κάτι άλλο; - Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Η αρχική εκτίμηση ότι η Τουρκία του Ερντογάν επιθυμεί μόνο μια μοιρασιά επί των ΑΟΖ του Αιγαίου και ότι πιέζει προκειμένου να μπει στην συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, φαίνεται να καταρρίπτεται. Μάλλον τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από όσο φανταζόμασταν ή όσο ελπίζαμε.

Οι Τούρκοι «χτίζουν» την μια navtex μετά την άλλη στην ευρύτερη περιοχή από Καστελόριζο μέχρι Ρόδο και Κρήτη δείχνοντας ότι δεν έχουν καμία διάθεση αποκλιμάκωσης. Από τις 11 Αυγούστου του 2020 μέχρι και σήμερα το Oruc Reis «οργώνει» στην κυριολεξία την ευρύτερη εν δυνάμει περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτή την περιοχή που το State Department χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενα ύδατα.

Και μάλιστα οργώνει την περιοχή ανενόχλητο.

Η Ε.Ε. άπαντες γνωρίζουν ότι είναι ανύπαρκτη και ότι κινείται μόνο για το «θεαθήναι» σε ότι αφορά τα υποτιθέμενα μέτρα που επεξεργάζεται κατά της Τουρκίας. Άλλωστε από τις αρχές Αυγούστου μεταθέτει το ζήτημα της Τουρκικής επιθετικότητας σε άλλες συνόδους προσπαθώντας επιμελώς να το αποφύγει όπως ο Πόντιος Πιλάτος.

Η τελευταία μετάθεση του θέματος πάει για τη σύνοδο κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου. Κοινώς κοροϊδία. Άλλωστε μάλλον είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι η Ε.Ε. και η Γερμανία θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν το έκαναν ούτε όταν τα τουρκικά πλοία «μπαινο-βγαιναν» επί ένα και πλέον χρόνο στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Και δεν πρόκειται να το κάνουν ούτε τώρα αφού οι εισαγωγές της Ε.Ε. από την Τουρκία είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από κάθε άλλη χώρα. Ακόμα και το διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Βερολίνο γίνεται για τα προσχήματα…
Σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν και την Ελλάδα και την Τουρκία να έλθουν σε απευθείας διάλογο, αφήνοντας στην άκρη το θέμα της επιθετικότητας και των παρανομιών.

Και προσέξτε: Αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο, ο μόνος που διεξάγει έρευνες είναι ο Ερντογάν!

Καμία άλλη χώρα και καμία άλλη ιδιωτική εταιρεία δεν πραγματοποιεί ούτε έρευνες ούτε εξορύξεις.

Ο Ερντογάν «σαρώνει» το Αιγαίο από άκρη σε άκρη με την ανοχή όλων των μεγάλων δυνάμεων. Αν όχι με τις ευλογίες.

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Μα είναι σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει μόνο το μοίρασμα των ΑΟΖ. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι ηγείται ενός «πανισλαμικού» κινήματος στο πλαίσιο και τη μορφή της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αποδείξει σε όλους ότι είναι παράγοντας ισχύος στην Μεσόγειο.

Για την ακρίβεια θέλει να αποδείξει ότι αυτός είναι το «αφεντικό» στην Μεσόγειο.
Όσοι πιστεύουν ότι μπλοφάρει, μάλλον κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου…
Είναι αποφασισμένος ακόμα και για πολεμική σύρραξη. Τούτο είναι ξεκάθαρο.

Ο ρόλος που ο ίδιος έχει προβλέψει για την Ελλάδα, πάνω στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι αυτός του «δορυφόρου επί της δικής του νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη προτεκτοράτο γιατί ενδεχομένως ακούγεται βαριά…
Όμως τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι.

Και είναι ουτοπία να πιστεύουμε πώς το καθεστώς της Τουρκίας θα σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες αν μοιραστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι ΑΟΖ στην Μεσόγειο.

Δεν θα τον σταματήσει καμία δέσμη κυρώσεων από καμία Ένωση και από κανένα διεθνή οργανισμό. Η μόνη ποινή που μπορεί να του επιβάλλει σε αυτή τη φάση η Ε.Ε. είναι το πάγωμα επ’ αόριστο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μόνο που αυτό δεν τον ενδιαφέρει διόλου…

Για την ακρίβεια ο Ερντογάν δεν θέλει, ούτε ήθελε ποτέ να βάλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι απλά αδαείς.

Ο Ερντογάν υπολογίζει μόνο τους Αμερικανούς και τους Ρώσους. Τίποτα άλλο. Ούτε καν τους Γερμανούς. Και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου απομονωμένος από αυτούς τους δυο…

Μια χαρά λειτουργεί ως «αχυράνθρωπος» για να αλλάξει τα σύνορα στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια.

Στα Βαλκάνια;

Ναι στα Βαλκάνια, καλά διαβάσατε…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε αναλυτικά:

Προκαλεί η Τουρκία – Μπαράζ από NAVTEX: Εξέδωσε νέα για το Oruc Reis