ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός «αγκαλιάζει» τους πυρόπληκτους όλης της χώρας

Εικόνα από την πύρινη «κόλαση» της Εύβοιας
Εικόνα από την πύρινη «κόλαση» της Εύβοιας
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Καίρια άμεση και αποτελεσματική ήταν η συνεισφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην εκτόνωση της παρατεταμένης κρίσης από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις, καταστρέφοντας περιουσίες, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τα κλιμάκια των εθελοντών του ΕΕΣ, επιδεικνύωντας άμεσα αντανακλαστικά, βρέθηκαν από την έναρξη των πυρκαγιών, σε Βαρυπόμπη, Βίλια, Σταμάτα Κερατέα, Βόρεια Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, Πάτρα, Ρόδο, Κάρυστο, Μάνη και Γορτυνία, συνδράμοντας το δύσκολο έργο της κατάσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και δημιουργώντας άμεσα σταθμούς Α' Βοηθειών, όπου παρείχαν υγειονομική φροντίδα (εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα, κ.α.) και είδη πρώτης ανάγκης (νερά, ξηρά τροφή, ισοτονικά ποτά, κ.α.) σε πυροσβέστες και πυρόπληκτους πολίτες.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο σπουδαίο έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών - Διασωστών του ΕΕΣ, οι οποίοι νυχθημερόν παρείχαν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, βρισκόμενοι συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες, ενώ, σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, πραγματοποιούσαν περιπολίες, για να εντοπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα, συμμετείχαν ενεργά στις εκκενώσεις οικισμών και μοναστηριών που απειλούνταν άμεσα από τις πυρκαγιές. Σημειώνεται ότι κλιμάκιο Σαμαρειτών- Διασωστών συμμετείχε ενεργά στην διάσωση και μεταγωγή, μέσω ελικοπτέρου, κομμάτια πυροσβέστη που επιχειρούσαν στην περιοχή Φλαμπούρι της Πάρνηθας.

Αξίζει να σημειωθεί και η σπουδαία προσφορά των εθελοντών προς τα ζώα που απειλούνταν από τις φωτιές, στα οποία και παρείχαν άμεση βοήθεια και μεταφοράς υπερασφαλές σημείο.

Εικόνες όπως αυτή με την θιάσου σκύλου από την πύρινη κόλαση της Βαρυμπόμπης καθώς και άγριων ζώων σε διάφορα πύρινα μέτωπα έκανα το γύρο του κόσμου, ευαισθητοποιώντας το ευρύ κοινό για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέσθη.

Συνολικά σε όλα τα πήγαινα μέτωπα της χώρας επιχείρησαν 310 άρτια εκπαιδευμένοι εθελοντές, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν, προερχόμενη από 10 διαφορετικά περιφερειακά τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανά την Ελλάδα, κερδίζοντας τα εύσημα και την αναγνώριση τόσο της Πολιτείας όσο και του κόσμου για την σπουδαία προσφορά τους.

Αλυσίδα αγάπης για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Μείζονος σημασίας ήταν η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην ενίσχυση και αποκατάσταση των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας. Ο ΕΕΣ αντιλαμβανόμενος άμεσα το μέγεθος της καταστροφής, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων προς ανακούφιση των πληγέντων. Η ανταπόκριση ήταν και παραμένει συγκινητική. Ο Σταθμός Α' Βοηθειών στη Βαρυμπόμπη, η Κεντρική Αποθήκη του ΕΕΣ στον Κολωνό αλλά και οι αποθήκες των περιφερειακών τμημάτων του ΕΕΣ ανά την Ελλάδα γέμισαν με τεράστιες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρονται στις πυρόπληκτες περιοχές και διανέμονται πόρτα πόρτα από το προσωπικό και τους εθελοντές του ΕΕΣ.

Η ΑΒΥ Πρίγκιπας Κάρολος στηρίζει την προσπάθεια του ΕΕΣ

Τεράστιες και παγκόσμιες διαστάσεις έχει λάβει πλέον το κάλεσμα που απηύθυνε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους της χώρας. Ομογενείς, διάσημοι σταρ και περσόνες του εξωτερικού, όπως το διάσημο μοντέλο Bella Hadid, διέδωσαν το μήνυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό της καθολικής αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης στο έργο του ΕΕΣ προς τους πυρόπληκτους είναι το γεγονός ότι η ΑΒΥ Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, προσέφερε μεγάλη οικονομική ενίσχυση στον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΕΣ, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους για να πράξουν το ίδιο. Επίσης κατόπιν απόφασης του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνος της χώρας, απεστάλη στον ΕΕΣ τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια με ναυλωμένο ιδιωτικό αεροσκάφος, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο του προς τους πυρόπληκτους.

Οι Unboxholics συγκέντρωσαν 353.293 ευρώ για τους πληγέντες

Βέβαια και εντός συνόρων η ανταπόκριση στην συγκέντρωση χρημάτων ήταν τεράστια και καθολική, με πολίτες, εταιρείες και οργανισμούς να ενισχύουν συνεχώς τους πυρόπληκτους μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πρέπει να σημειωθεί τεράστια προσφορά τον unboxholics, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο να συγκεντρώσουν το φανταστικό ποσό των 353.293,80 € και να το διαθέσουν στο ΕΕΣ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ευρεία αυτή η αναγνώριση και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο έργο του ΕΕΣ αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για τους εθελοντές και το προσωπικό, που δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Τέλος, αυτό το διάστημα, εκτός από τις συνεχείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, κοινωνικοί λειτουργοί μεταβαίνουν καθημερινά στις πυρόπληκτες περιοχές για να συνομιλήσουν με πολίτες και τοπικές αρχές, καταγράφοντας τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να ξεκινήσει άμεσα και στοχευμένα οικονομική ενίσχυση των κατοίκων που είδαν τους σκοπούς μια ζωής να μετατρέπονται σε στάχτη.

Δημοσιεύτηκε στο Παρόν της Κυριακής