Ο «λαένιος» λαός και ο υπεύθυνος πολίτης

Κώστας Τσιτούνας

Υπάρχει διαφορά μεταξύ των εννοιών «λαός» και «πολίτης»; Τεράστια…

Πολλοί άκουσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί την έννοια «πολίτης» αντικαθιστώντας το γνωστό ο «λαός». Μάλιστα αρκετοί έσπευσαν να τον κατηγορήσουν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι μέγα λάθος και ότι κάτι περίεργο κρύβεται πίσω από τη σημειολογία που προσπαθεί να προσδώσει ο κ. Μητσοτάκης στην έννοια του «πολίτη» καταργώντας το «λαό».

Εκτός από άγνοια, το πολιτικό σύστημα πάσχει από υποκρισία και ημιμάθεια… Ο «λαός», ο «λαένιος λαός» που τόσο εύκολα χρησιμοποιούσε επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα για να υφαρπάξει την ψήφο του είναι μια έννοια που δεν έχει σχέση με την πολιτική. Η χρήση της συγκεκριμένης λέξης είναι παρωχημένη από αρκετούς δημαγωγούς σε αντίθεση με τη λέξη πολίτης που είναι αμιγώς πολιτική και ενέχει την έννοια της ευθύνης των επιλογών.

Ο «λαός» είναι μια εύηχη λέξη που περιλαμβάνει ένα σύνολο κοινωνιών με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όπως η κουλτούρα, η τέχνη, η διατροφή, η κοινωνική συμπεριφορά, η γλώσσα. Χρησιμοποιήθηκε με όρους απύθμενης υποκρισίας για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών και μάλιστα με γερές δόσεις μεμψιμοιρίας: Ο κακόμοιρος λαός που συνεχώς πέφτει θύμα εξαπάτησης, η άτιμη η κοινωνία και διάφορα άλλα τέτοια όμορφα κι αριστερόστροφα… Ο λαός που όλο εκλέγει ακατάλληλες κυβερνήσεις, αλλά ποτέ δεν φταίει ο ίδιος, φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι!

Προσέξτε όμως. Ο πολίτης είναι άλλο πράγμα, δεν έχει μέσα του τη διαρκή κλάψα. Ο πολίτης έχει πρόσωπο και ταυτότητα. Δεν είναι ούτε μάζα, ούτε όχλος. Ο πολίτης ελέγχεται για τις ευθύνες που αναλαμβάνει σε κάθε επιλογή των εκλεγμένων αντιπροσώπων του. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους ο πολίτης είναι κακή έννοια εδώ στην Ελλάδα. Προτιμούμε την ανωνυμία του λαού για να είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι γουστάρουμε χωρίς να δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved