ΑΠΟΨΕΙΣ

Ειδικό Ποινικό Μητρώο: Ασπίδα για τα παιδιά μας 

Ειδικό Ποινικό Μητρώο: Ασπίδα για τα παιδιά μας 

Με το νόμο 4995/18.11.2022 δημιουργείται ειδικό ποινικό μητρώο που θα λειτουργεί ως ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για την προστασία των ανηλίκων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση αποτέλεσε προάγγελλο αυτής της σημαντικής καινοτομίας που έγινε νόμος του κράτους.

Οφείλουμε ως πολιτεία να δρούμε προληπτικά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Ταυτόχρονα με την εντατική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, που έχει τεράστια σημασία για την προστασία των παιδιών, δρούμε προληπτικά και μέσα από ισχυρές νομοθετικές διατάξεις.

Μία από τις εμβληματικές οριζόντιες διυπουργικές πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο που περιλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών σε τομείς και δομές που έχουν σχέση με τα παιδιά.

Αυτοί μπορεί να είναι οι Φορείς Παιδικής Προστασίας, Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Παροχής Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, Παροχής Υπηρεσιών Αθλητισμού, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, Παροχής Υπηρεσιών σε ανήλικους μετανάστες-πρόσφυγες.

Το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και συναφών αδικημάτων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Γιατί διατρέχει οριζόντια και κάθετα κάθε εργαζόμενο που η φύση της εργασίας του έχει σχέση με παιδιά, δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα προστασίας και ισχυρές συνθήκες πρόληψης, αν κρίνουμε και από την καταγραφή των περιστατικών που δείχνει πως οι δράστες κινούνται στην πλειονότητά τους σε αυτόν ακριβώς τον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού.

Η υποχρεωτική προσκόμιση κατά την πρόσληψη και η τακτική ανανέωση του Ειδικού Ποινικού Μητρώου είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα υπερόπλο για την πρόληψη πολλών περιστατικών.

Ο νέος νόμος έρχεται να υλοποιήσει άμεσα αυτή την πολιτική του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Με το ειδικό σκέλος του Ποινικού Μητρώου να περιλαμβάνει την ανθρωποκτονία με πρόθεση, την έκθεση σε κίνδυνο, τη σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου, την εμπορία ανθρώπων, την αρπαγή ανηλίκων, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου, αυξάνεται η προστασία της ανηλικότητας, αλλά και δημιουργείται στην ουσία μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την προστασία, φροντίδα, περίθαλψη και εκπαίδευση των ανηλίκων.

Η δε πρόβλεψη της ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο, ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας που θα μπορούσε να παρακαμφθεί, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την κινητικότητα των δραστών.

Μάλιστα η εγγραφή των εγκλημάτων και μιας σειράς στοιχείων στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μέχρι την αμετάκλητη απόφαση (άρθρο 14) αφού προκρίνεται ως υπέρτερη η υποχρέωση προστασίας των ανηλίκων έναντι της ενδεχόμενης προσβολής του τεκμηρίου της αθωότητας του δράστη, το οποίο σε κάθε περίπτωση δε θίγεται αφού σε περίπτωση αθωωτικής αμετάκλητης απόφασης η καταχώρηση θα διαγραφεί.

Αυτή η διάταξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού ο δράστης δε θα μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί το χρονικό κενό (πολλές φορές μεγάλο) που δημιουργείται ανάμεσα στην τέλεση της εγκληματικής πράξης και στην αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου.
Με τη νέα διάταξη του Ειδικού Ποινικού Μητρώου θωρακίζονται εκατομμύρια παιδιά και αυξάνεται η ένταση της πρόληψης τέτοιων εγκλημάτων. Όποιος έχει ιστορικό τέτοιας συμπεριφοράς δε θα μπορεί να είναι δίπλα σε παιδιά.

Είναι ώρα να δούνε όλοι, πως η πολιτεία, η δικαιοσύνη και αυτή η κυβέρνηση είναι αμείλικτη απέναντι σε κάθε επίδοξο δράστη. Χωρίς την παραμικρή ανοχή, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.