ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι αξίες του Ερυθρού Σταυρού δεν επιτρέπουν πρακτικές ψηφοθηρίας

Οι αξίες του Ερυθρού Σταυρού δεν επιτρέπουν πρακτικές ψηφοθηρίας

Χρέος της Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) είναι να διαφυλάττει ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας, βασισμένο στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος. Οι πνευματικές και ηθικές αξίες του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και όλων όσων ακόμα πρεσβεύει, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τον χρησιμοποιήσει για υπαγορευμένες αθέμιτες πρακτικές ψηφοθηρίας.

Οι διεργασίες της νυν Διοίκησης του Ε.Ε.Σ. ενόψει των επερχόμενων εκλογών, που αναβλήθηκαν εσπευσμένα, μαρτυρούν την απουσία του ελάχιστου βαθμού ετοιμότητας που απαιτούνταν για την τέλεση αδιάβλητων και διαφανών αρχαιρεσιών. Η απουσία οριστικής και ολοκληρωμένης θέσης που θα καταδείκνυε τον τρόπο που θα τελούνταν οι αρχαιρεσίες κυρίως στα Περιφερειακά Διοικητικά Συμβούλια κλόνιζαν τη θεσμική λειτουργία των εκλογών. Θλίψη και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν σήμερα όλη την Ερυθροσταυρική κοινότητα. Από τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν ανάξιοι να πραγματοποιήσουν εκλογές με νέο καταστατικό, λεηλατώντας, όμως, τα ταμεία του Ε.Ε.Σ.

Ο κ. Μαμαντόπουλος αγνοώντας, αλαζονικά και επιδεικτικά, τον κόπο των εργαζομένων και εθελοντών του Ε.Ε.Σ, να φέρουν εις πέρας μια άρτια εκλογική διαδικασία, που τόσο ανάγκη έχει ο Οργανισμός (καθώς είναι είδη γνωστό σε όλους ότι ο Ερυθρός Σταυρός τελεί υπό αναστολή από την Διεθνή Ομοσπονδία και έχουν αρθεί όλα τα προγράμματα που λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα), φέρνει αντιμέτωπο όλον τον Ερυθρό Σταυρό με τον προσωπικό του σφετερισμό. Απεδείχθη περίτρανα η ανικανότητα και αναξιοπιστία της Διοίκησής του, η οποία αν είχε ελάχιστη ηθική κι ευαισθησία θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Επίσης, μεγάλα ερωτήματα εγείρονται από την στάση της διοίκησης να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια, ώστε να αναζητηθούν τα χιλιάδες ευρώ που εξαφανίστηκαν από τα ταμεία του Ε.Ε.Σ. και τα οποία κατασπαταλήθηκαν από τον προηγούμενο πρόεδρο, ο οποίος ξόδευε αλόγιστα υπέρογκα ποσά, για την προσωπική του προβολή και για υπερπολυτελή ταξίδια κ.λ.π. Σημαντικότερο, όμως, όλων είναι το ερώτημα, γιατί δεν αναζητείται η αιτία της ανάληψης υπέρογκου ποσού χιλιάδων ευρώ από τον πρώην πρόεδρο, λίγο πριν εκδιωχθεί από την προεδρία. Τι φοβούνται άραγε;

Αξίζει να προστεθούν στα ανωτέρω οι απειλητικές συμπεριφορές του πρώην προέδρου, προς τους εργαζόμενους και εθελοντές του Ε.Ε.Σ, που δεν ήταν αρεστοί στην διοίκησή του, καθώς επίσης και οι εξαγγελίες του περί αφανισμού ολόκληρων Περιφερειακών Τμημάτων. Έργα και πράξεις που σε συνάρτηση με την άρνησή του να προχωρήσει στην κατάρτιση νέου καταστατικού οδήγησαν στην αποβολή του Ε.Ε.Σ από την διεθνή κοινότητα και την άρση των προγραμμάτων που υλοποιούνταν στην Ελλάδα.

Ματαιοπονούν (οι διοικούντες τον Ε.Ε.Σ) προσπαθώντας να κρύψουν ότι μέλος του νυν ΚΔΣ ανέλαβε εργολαβικά την έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων με το ανάλογο κέρδος για την οικογενειακή του επιχείρηση, τόσο για τις μετακινήσεις του πρώην προέδρου όσο και για άλλα μέλη του ΚΔΣ, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία όπως επιτάσσει η νομοθεσία του Ερυθρού Σταυρού. Πώς όμως γίνεται το εν λόγω μέλος να θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για τις επερχόμενες εκλογές αφού το νέο καταστατικό αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι: όποιος έχει συμβατική σχέση με άμεσο ή έμμεσο οικονομικό αντάλλαγμα με τον Ε.Ε.Σ δεν επιτρέπεται να θέσει υποψηφιότητα στα όργανα διοίκησης του σωματείου και αν γίνει τούτο αποκλείεται με απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Η Διοίκηση Αυγερινού είχε κατορθώσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο δράσεων αλληλεγγύης σε όλη την επικράτεια, διανοίγοντας νέους ορίζοντες και τονώνοντας τους συνδετικούς δεσμούς της κοινωνίας, καθιστώντας τον Ε.Ε.Σ. αποτελεσματικό, ουσιαστικό, ενωτικό και εχέγγυο. Υπάρχει, άλλωστε συγχαρητήρια επιστολή προς την Διοίκηση Αυγερινού από την Διεθνή Ομοσπονδία η οποία αναφέρει επακριβώς: «Συγχαρητήρια στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο που κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις αυξημένες ανάγκες της προσφυγικής κρίσης. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια και ευγνώμονες απέναντι στην προηγούμενη ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Η εμβαλωματική τους προσπάθεια να εμπλέκουν, δήθεν, κομματικές ενέργειες (κάτι που πράττουν απροκάλυπτα οι ίδιοι), αντικρούεται από την πραγματικότητα, καθώς η Διοίκηση Αυγερινού δέχθηκε επίσημες συγχαρητήριες επιστολές από στελέχη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας. Αναφορικά, επισημαίνουμε τις συγχαρητήριες επιστολές (περίπου 60) της Περιφερειάρχη Αττικής, κυρίας Δούρου, για την μεγάλη συνεισφορά μας στην πλημμύρες της Μάνδρας, του Υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής για την προσφορά μας στο μεταναστευτικό και άλλες πολλές που βρίσκονται στην διάθεση όποιου τις ζητήσει.

Επισημαίνεται, ιδιαιτέρως, ότι συμπεριφορές και ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο και δυσχεραίνουν το μέλλον του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας και έχοντας συνοδοιπόρους μας, όλες τις υγιείς Ερυθροσταυρικές δυνάμεις, θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε κάθε ενέργεια που δεν συνάδει με την ηθική και οικονομική υπονόμευση του Ε.Ε.Σ.

Τέλος, βασιζόμενοι σε Εργαζόμενους, Εθελοντές και Μέλη, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σας καλούμε να οδηγήσουμε, όλοι μαζί τον Ε.Ε.Σ, σε μία «σφαίρα» αληθινής ποιότητας και σε ένα κόσμο που θα ανεμίζει με υπερηφάνεια την σημαία του Ερυθρού Σταυρού.

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς,
Αντώνιος Αυγερινός.

* Ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α., είναι πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Σχετικές ειδήσεις