ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζητούν λευκή επιταγή από τους Ερυθροσταυρίτες

Ζητούν λευκή επιταγή από τους Ερυθροσταυρίτες

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Σε μια περίοδο όπου θεωρείται επιβεβλημένο να ασχολούμαστε με τον εκσυγχρονισμό, την αναδόμηση και ανάπτυξη του Ε.Ε.Σ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις αθέμιτες πρακτικές που λαμβάνουν χώρα και με τις οποίες σήμερα διοικείται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Οι διοικούντες και κυρίως ο πρόεδρος του ΚΔΣ αποφεύγουν να τοποθετηθούν και σιωπούν για τις προθέσεις τους και για τον τρόπο με τον οποίο διοικούν τον Ε.Ε.Σ, ζητώντας «λευκή επιταγή» από τους Ερυθροσταυρίτες.

Καθώς κινούνται σε μια συντηρητική, αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη κατεύθυνση, με την έντονη όμως αποδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, επινόησαν και ανέπτυξαν, εντέχνως, μεθόδους που αλλοιώνουν στο μέγιστο βαθμό την ταυτότητα του Ε.Ε.Σ.

Μετά τη μετάδοση των τηλεοπτικών σποτ και τη διαφημιστική καμπάνια για την εγγραφή μελών επινοήθηκε η ματαίωση των εκλογών φέρνοντας σε δεινή θέση όλους τους Ερυθροσταυρίτες που βρέθηκαν απολογούμενοι στην ελληνική κοινωνία για την παράλογη μεθόδευση του προέδρου.

Παρόλη τη διαπόμπευση στην οποία υποβλήθηκε ο Ε.Ε.Σ. ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταστεί ακόμη σαφή σε πολλά Τμήματα, απανταχού της Ελλάδος (ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου Αττικής) καίρια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της ταυτοπροσωπίας των μελών.

Σκοπίμως ή από ανικανότητα και αδιαφορία, δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη οι πολίτες για το πού και πότε μπορούν να επιβεβαιώσουν την υπογραφή τους και αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια των αρχαιρεσιών, αφού βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Καταγγέλλονται από πολίτες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την επίσκεψή τους σε Τμήματα του Ε.Ε.Σ δύο και τρεις φορές και παρόλη την ταλαιπωρία τους, ακόμη δεν μπόρεσαν να κάνουν την επιβεβαίωσή τους αφού αρκετά Τμήματα παραμένουν κλειστά και δίχως να απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εγγραφέντα μέλη.

Η έλλειψη αρτιότητας της διαδικασίας, με έμφαση στην ανικανότητα, προχειρότητα επιπολαιότητα και αδιαφορία, φανερώνει αβίαστα τις προθέσεις του κ. Μαμαντόπουλου και της διοίκησής του να οδηγηθούν στις κάλπες στις 31 Μαρτίου μόνο όσοι είναι αρεστοί στη διοίκηση. Επιβεβαιωμένοι πλέον οι σκοποί της διοίκησης του κ. Μαμαντόπουλου, που δεν είναι άλλοι από το να εξυπηρετήσει δολίως μόνο την εκλογική του πελατεία, με χειραγώγηση του εκλογικού σώματος ενόψει των αρχαιρεσιών.

Οι κοντόφθαλμοι εκλογικοί τακτικισμοί της νυν διοίκησης η οποία ως γνωστό αποτελεί όχημα της παλαιάς «ελίτ» που απεγνωσμένα προσπαθεί να παραμείνει στη Διοίκηση του Οργανισμού, παραπέμπουν σε μεθόδους εκλογών που είχαν επινοηθεί και αναδύθηκαν εμφατικά από τις εκλογές του Ιουνίου του 2018 και οδηγούν τον Πρόεδρο σε μεθόδους που βρίσκονται μακριά από την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων, ότι προσπαθούν να οδηγήσουν στην κάλπη, στις 31 Μαρτίου, μόνο όσους θα ψηφίσουν κατά την επιθυμία του ΚΔΣ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου ώστε να βρεθεί ξανά η αφορμή να αναβληθούν ή να ακυρωθούν οι εκλογές.

Κυριαρχούν επιθυμίες και αφήνεται στην άκρη η Ερυθροσταυρική λογική και έτσι διοικείται ο Οργανισμός με λάθη και πρακτικές του παρελθόντος που ως γνωστό οδήγησαν τον Ε.Ε.Σ στα οικονομικά αδιέξοδα. Σπαταλούν ασυλλόγιστα τα χρήματα του Ε.Ε.Σ, σε εξωτερικούς δικηγόρους, δίνοντας χιλιάδες ευρώ τη στιγμή που ο Ε.Ε.Σ. διαθέτει στο έμμισθο προσωπικό του δύο δικηγόρους. Άλλωστε, ο κ. Οικονομόπουλος επί της θητείας του ως πρόεδρος είχε προσλάβει και άλλους δύο. Ποιος είναι ο λόγος, λοιπόν, που ο Ε.Ε.Σ. έχει ανάγκη τόσους πολλούς εξωτερικούς δικηγόρους;

Οι ανακολουθίες και οι μέθοδοι που επινοήθηκαν και αναπτύχθηκαν εντέχνως είναι αυτές που μαρτυρούν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στις θέσεις τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν στον Οργανισμό.

Παράλληλα, όμως, φέρνουν αντιμέτωπους εργαζόμενους, Εθελοντές, Διοικητικά Συμβούλια Περιφερειακών Τμημάτων με την κοινωνική δυσαρέσκεια που γεννούν οι πράξεις τους.

Χωρίς να συμμορφώνονται με το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ο Ε.Ε.Σ και ποδοπατώντας αξίες, ερμηνεύουν τις υποδείξεις τις ΔΟΕΣ μόνο κατά το δικό τους συμφέρον.

Ανακοινώθηκε ο τρόπος διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και αναφέρεται πως η είσοδος θα γίνεται βάσει των εκλογικών καταλόγων. Πώς γίνεται οι εργαζόμενοι να μην έχουν δικαίωμα εισόδου αφού δεν είναι στους εκλογικούς καταλόγους;

Πώς θα γίνουν οι εκλογές στα Περιφερειακά Τμήματα χωρίς τους υπαλλήλους που είναι οι πλέον αρμόδιοι για την οργάνωσή τους; Δεν αφορά τους εργαζόμενους το μέλλον του Ε.Ε.Σ.;

Με ποια δικαιολογία αποφάσισαν να μην συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις εκλογές και να μην έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, όταν την ίδια στιγμή γράφουν στα «παλιά τους υποδήματα» τις υποδείξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το δικαίωμα ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΘΗΤΕΙΩΝ που πρέπει να έχει η Διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού, όπως ισχύει σε όλα τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι επικαλούνται τη ΔΟΕΣ στις αποφάσεις τους όπως τους βολεύει και τους εξυπηρετεί.

Γιατί ο κ. Μαμαντόπουλος και τα μέλη της διοίκησής του δεν ήθελαν να έχουν «φωνή» οι εργαζόμενοι; Γιατί δεν ήθελαν να ψηφίζουν; Όταν όντας μόνοι τους και απλήρωτοι, κράτησαν ανοιχτό και «όρθιο» τον Ερυθρό Σταυρό, σήμερα τους θεωρούν εμπόδιο;

Όταν η νομιμότητα «αιμορραγεί» γίνονται αποδεκτές υποψηφιότητες που είναι ασυμβίβαστες με το καταστατικό του Ε.Ε.Σ, όπως μελών που είναι πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, μελών που έχουν οικονομικές συναλλαγές με τον Ερυθρό Σταυρό και μελών που έχουν καταχραστεί χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Ε.Ε.Σ. και όλος ο οργανισμός παλεύει με το χάος.

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Είναι επιβεβλημένο να οραματιστούμε όλοι μας ποιον Ερυθρό Σταυρό θέλουμε να έχουμε αύριο. Εάν θέλουμε ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο οργανισμό ή θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στις διοικήσεις και στις μεθόδους που έλαβαν χώρα στον οργανισμό κατά το παρελθόν και τον οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα. Στις εκλογές στις 31 Μαρτίου πρέπει να πράξουμε ανάλογα γιατί κανείς δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί μετά ότι δεν γνώριζε ή δεν ήξερε.

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς,

Dr Αντώνιος Αυγερινός,
π. Πρόεδρος Ε.Ε.Σ, Υποστράτηγος ε.α, Φαρμακοποιός

Σχετικές ειδήσεις