ΑΠΟΨΕΙΣ

«Σκοτεινά σχέδια» θέλουν έναν Ερυθρό Σταυρό έρμαιο συμφερόντων

«Σκοτεινά σχέδια» θέλουν έναν Ερυθρό Σταυρό έρμαιο συμφερόντων

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Όταν το 2015, ανέλαβα Πρόεδρος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παρέλαβα έναν οργανισμό ο οποίος «ψυχορραγούσε» μέσα στις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και σε μία αναιμική και ατροφική λειτουργία.

Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού ήταν δεκαοκτώ μήνες απλήρωτοι, σε επίσχεση εργασίας φοβούμενοι για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ε.Ε.Σ και γενικότερα υπήρχε ένα οικονομικό χάος που οδηγούσε στην υπολειτουργία και την απώλεια ζωτικών δράσεων.

Παραλάβαμε έναν οργανισμό σε μία εκρηκτική κατάσταση όπου κυριαρχούσε η αγωνία στα πρόσωπα εθελοντών και εργαζομένων για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ανατρέχοντας στο παρελθόν είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος «του λόγου το αληθές». Συγχρόνως υπήρχε η εκκωφαντική απουσία όσων σήμερα θέλουν να καταλάβουν την προεδρία του Οργανισμού.

Με θεμέλια τον διάλογο, την συνεργασία και την συνειδητοποίηση των αξιών που επιβάλλεται να πρεσβεύει ο Ε.Ε.Σ., αλλά και με έμφαση στην ανάπτυξη της συλλογικότητας ξεκίνησα με τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησής μου και σε συνεργασία με εργαζομένους και εθελοντές την ορθή λειτουργία του Οργανισμού.

Το αποτέλεσμα γνωστό, όσο και να θέλουν να το ξεχάσουν ορισμένοι. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ξεκίνησε η αποπληρωμή των εργαζομένων, δρομολογήθηκε η επιστροφή τους από την επίσχεση εργασίας και σε συνεργασία με τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. καλλιεργήθηκε πνεύμα συνοχής και συνεργασίας επιτυγχάνοντας έτσι την επανεκκίνηση της «ατμομηχανής» του Οργανισμού.

Έως αυτό το σημείο η απουσία όσων θέλουν σήμερα να καταλάβουν τον Ε.Ε.Σ. και την προεδρία του Οργανισμού παρέμενε πάντα αισθητή.

Επισκέφθηκα σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα για να διαπιστώσω τα προβλήματα που υπήρχαν στα Περιφερειακά Τμήματα και αξίζει να σημειώσω ότι ουδέποτε διανυκτέρευσα σε ξενοδοχείο ή σε κάποιο άλλο κατάλυμα, ουδέποτε χρέωσα τα ταμεία του Ερυθρού Σταυρού, ούτε με ένα ευρώ για τη διατροφή μου, (σε αντίθεση με αυτούς που με διαδέχθηκαν) και έκπληκτος διαπίστωσα ότι ήμουν ο μόνος Πρόεδρος που επισκεπτόταν για πρώτη φορά την Περιφέρεια και τα Τμήματά της.

Τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες «προχωρήσαμε» σε αναπλήρωση κενών που παρουσιαζόταν σε Διοικητικά Συμβούλια της Περιφέρειας, αφού μέλη αυτών είχαν παραιτηθεί ή αποβιώσει και στην απομάκρυνση όσων βρέθηκαν να εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως τον Ερυθρό Σταυρό, λεηλατώντας τα περιουσιακά του στοιχεία και οδηγώντας τον Ε.Ε.Σ. σε αδιέξοδα. Κατορθώσαμε να ξαναφέρουμε τον Οργανισμό σε θέση αξιοπρεπούς λειτουργίας, προσφέροντας ξανά το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό του έργο.

Ελέγχοντας και τακτοποιώντας τα οικονομικά (οργανώνοντας ένα πλαίσιο λειτουργίας), και ενδυναμώνοντας την «ταυτότητα» και αποδοτική πορεία, καταφέραμε να κάνουμε τον Ε.Ε.Σ. να «ορθοποδήσει» και να γίνει δυνατός, δημιουργικός και αρωγός στο πλάι της ελληνικής πολιτείας.

Οι προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας, όπως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, οι πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής, αλλά και η καθημερινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ήταν μεγάλες αλλά ο ζήλος των εθελοντών και εργαζομένων τεράστιος και ο Ερυθρός Σταυρός όχι μόνο κατάφερε να σταθεί επάξια απέναντι στις προκλήσεις αλλά και να είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπισή τους. Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την Δ.Ο.Ε.Σ νέο καταστατικό για τον οργανισμό ώστε να είναι εφικτός ο εκσυγχρονισμός του και προκηρύξαμε αρχαιρεσίες (τις οποίες οι γνωστοί φίλοι της παλαιάς Διοίκησης ανέκοψαν αιφνιδίως με ασφαλιστικά μέτρα).

Και τότε «ως δια μαγείας», αφού είχαν ξεπεραστεί τα γιγαντιαία προβλήματα και ο Ερυθρός Σταυρός «πατούσε» δυνατά στα πόδια του, εμφανίστηκαν οι καλοθελητές του παλαιού συστήματος που σήμερα παρουσιάζονται να διεκδικούν την προεδρία του Οργανισμού και με ψευδείς ένορκες καταθέσεις και προσφυγές στα δικαστήρια ανέκοψαν την πορεία βάζοντας το προσωπικό τους συμφέρον υπεράνω του οργανισμού, με απώτερο σκοπό να διεκδικήσουν ξανά την Διοίκηση του Ε.Ε.Σ.
Από τα ανωτέρω πηγάζει η ανάγκη να τεθούν τα παρακάτω ερωτήματα που ταλανίζουν την Ερυθροσταυρική κοινότητα:

- Πού ήταν οι εν λόγω κύριοι και τι έκαναν όταν οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για περισσότερους από δεκαπέντε μήνες;

- Πού ήταν οι εν λόγω κύριοι και τι έκαναν όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας;

- Πού ήταν οι εν λόγω κύριοι και τι έκαναν όταν οι υπάλληλοι φοβόνταν για τις θέσεις εργασίας τους;

- Πού ήταν οι εν λόγω κύριοι και τι έκαναν όταν οι εθελοντές δεν είχαν στην διάθεσή τους τα απαραίτητα και αναγκαία μέσα για να δημιουργήσουν και να ανταποκριθούν σε δράσεις;

- Γιατί μόλις όλα αυτά διορθώθηκαν, «βγήκαν» με σωρεία κακόβουλων τρόπων στο προσκήνιο και δρώντας στο παρασκήνιο έκαναν τα αδύνατα δυνατά με αθέμιτα μέσα, για να καταλάβουν τον οργανισμό και να τον διοικήσουν ξανά;

Τρανή απόδειξη είναι το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2018 δεν ήταν ικανοί ή δεν ήθελαν να κάνουν εκλογές με νέο καταστατικό ανοιχτό προς την Ελληνική κοινωνία όπως επιτάσσει η Δ.Ο.Ε.Σ και οι μόνες εκλογές που κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν είναι αυτές που προκήρυξε ο κ. Αλεξανδρής (που σήμερα αδιαφορεί για τα όσα δεινά προκάλεσε) βάζοντας το «παλαιό κατεστημένο και κλειστό κλαμπ των ολίγων» να εκλέξει διοίκηση ψηφισμένη από τετρακόσια, περίπου, μέλη. Επιπλέον ο εμπαιγμός των υπαλλήλων, με την καθυστέρηση υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, φανέρωνε τις προθέσεις του κ. Αλεξανδρή. Τα αποτελέσματα των ανωτέρω είναι να υπάρχει σήμερα μια διοίκηση που κατάφερε την απένταξη του Ε.Ε.Σ. από τους κόλπους της Διεθνούς Κοινότητας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθράς Ημισελήνου και την άρση των προγραμμάτων που υλοποιούνταν στην Ελλάδα. Φυσικά, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για το ότι σήμερα υπάρχει διοίκηση παράνομα εκλεγμένη από ανύπαρκτο καταστατικό.

Αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία της σημερινής Διοίκησης ανακοινώνω δημόσια ότι θα βρίσκομαι, όπως και στο παρελθόν, στο πλευρό των εργαζομένων και των Εθελοντών του Ε.Ε.Σ. Καλώ όλους τους εργαζόμενους να μην φοβούνται και να σταθούν στο πλάι μας για να ξεκινήσουμε μαζί την ανόρθωση του Ε.Ε.Σ. εξασφαλίζοντας ξανά τις θέσεις εργασίας, την μισθοδοσία και την περηφάνια τους.

Αγαπητοί εθελοντές και εργαζόμενοι, εγώ αυτόν τον Ερυθρό Σταυρό ονειρεύομαι και για αυτόν τον Ερυθρό Σταυρό θα αγωνιστώ και με εσάς στο πλευρό μου είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε.

Καλώ όλους τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. να βοηθήσουν για να αναστυλώσουμε τον Ε.Ε.Σ. και να τον προστατέψουμε από τα συμφέροντα όσων θυμήθηκαν να επανέλθουν τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο και σίγουρα θα τον εγκαταλείψουν ξανά στα δύσκολα.

Όλοι μαζί θα αποτελέσουμε το υπέρτατο εμπόδιο στα σκοτεινά σχέδια όσων θέλουν έναν Ερυθρό Σταυρό προτεκτοράτο και έρμαιο συμφερόντων.

Μαζί θα επαναφέρουμε στον οργανισμό την τάξη, την ασφάλεια και την περηφάνια όλων των Ερυθροσταυριτών.

Τέλος, δηλώνω δημόσια ότι θα σταθώ στο πλάι των εθελοντών και των εργαζομένων του Ε.Ε.Σ. αφού για μένα χωρίς αυτούς δεν υπάρχει Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς,

Dr Αντώνιος Αυγερινός,
π. Πρόεδρος Ε.Ε.Σ, Υποστράτηγος ε.α, Φαρμακοποιός

Σχετικές ειδήσεις