Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Το κοινωνικό πρόβλημα απ'τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και η "Ανάσα"

Το κοινωνικό πρόβλημα απ'τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και η "Ανάσα"

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ψυχοπαθολογικών προβλημάτων που προκαλούν οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

Της Ζέτας Δούκα,

Ηθοποιού και προέδρου της ΜΚΟ "Ανάσα"

Υπάρχουν κοινωνικές μάστιγες που δεν είναι ευρύτερα γνωστές αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να απασχολήσουν οποιαδήποτε ελληνική οικογένεια. Πρόκειται γαι φαινόμενα και καταστάσεις που δεν πουλάνε στις κάμερες και δεν απασχολούν συχνά τον Τύπο. Είναι καταστάσεις, ωστόσο, που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.

Για το λόγο αυτό μια ομάδα απλών ανθρώπων πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το 2007 ιδρύθηκε η "Ανάσα", η μοναδική ΜΚΟ που ασχολείται με το σύγχρονο ψυχοπαθολογικό πρόβλημα Υγείας, αυτό των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής: Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Ψυχαναγκαστική Πολυφαγία.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής δυστυχώς αγγίζουν ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, κυρίως παιδιά & εφήβους, με σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Πρωτοβουλίες με απήχηση

Πολύ γρήγορα ανακαλύψαμε ότι χρειαζόταν άμεσα η δημιουργία ενός Νοσοκομείου Ημέρας και έτσι τον Οκτώβριο του 2008 εγκαινιάσαμε το 1ο Κέντρο Ημέρας για Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Ελλάδα παρέχοντας εντελώς δωρεάν, υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους, μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας: ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, ψυχολόγους, γενικό ιατρό, διατροφολόγο, εργοθεραπευτή.

Από τον Οκτώβριο 2008, που εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας έως σήμερα, έχουμε δεχτεί 5.041 τηλεφωνικές κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 15.102 κλινικές συναντήσεις .

Σε αυτά τα πέντε έτη λειτουργίας, η "Ανάσα" έχει διοργανώσει πολλές ημερίδες για παιδιά και γονείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης τον Σεπτέμβριο του 2009 Οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Forum για Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής .

Από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του το Κέντρο Ημέρας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο η επιχορήγηση γίνεται με τα ανάλογα προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης, μείωση προϋπολογισμού και καθυστερήσεις πληρωμών.

Παράλληλα από τον Δεκέμβριο 2010 οι χορηγίες από τις μεγάλες εταιρίες σταμάτησαν λόγω κρίσης και γι’ αυτό το λόγο εάν ο φορέας ΑΝΑΣΑ δεν βρει πόρους άμεσα, τότε το Κέντρο Ημέρας δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Έτσι για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, την υποστήριξη του κάθε ενός πολίτη που έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε το έργο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανάσα», μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210.923.49.04.