Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μόνιμη ναυτική παρουσία της Ρωσίας σε Α. Μεσόγειο

Μόνιμη ναυτική παρουσία της Ρωσίας σε Α. Μεσόγειο

Η Άσκηση θα περιλαμβάνει και την Κυπριακή, ΑΟΖ με τη Ρωσία.

Κοινή αεροναυτική άσκηση προγραμματίζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Ρωσία και Κίνα.

Έντονη παρουσία του πολεμικού ναυτικού της στην Ανατολική Μεσόγειο προς υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων της επιδιώκει η Ρωσία. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί τον περασμένο Γενάρη με τη την Μόσχα όμως να επιδιώκει και τη μόνιμη παρουσία της στη περιοχή, κάτι που φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά καθώς πληθαίνει τις αεροναυτικές ασκήσεις της στην περιοχή και μάλιστα σε συνεργασία με το πολεμικό ναυτικό της Κίνας.

Την απόφαση για τη νέα άσκηση Ρωσίας και Κίνας στην ανατολική Μεσόγειο, μεγαλύτερης κλίμακας από εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του Chang Wanquan την περασμένη Τρίτη στο Πεκίνο.

«Σκοπεύουμε να κάνουμε τις επόμενες κοινές ναυτικές ασκήσεις την ερχόμενη άνοιξη στη Μεσόγειο θάλασσα. Τελευταία έχει αναπτυχθεί σημαντικά η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και με άλλες κοινές ασκήσεις έχει διαφανεί πώς η κινεζική στρατιωτική εκπαίδευση είναι στα υψηλότατα επίπεδα. Τέτοιου είδους λοιπόν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σαν αυτές που προγραμματίζονται είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών», είπε ο Σεργκέι Σοιγκού.

Από την άλλη, ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας ο οποίος αναφέρθηκε στην απόλυτη επιτυχία που σημείωσαν οι κοινές ασκήσεις των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή και τον περασμένο Γενάρη

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να καταβάλει κοινές προσπάθειες με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών, για την προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας σ' ένα υψηλότερο επίπεδο με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», είπε ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας

Σύμφωνα με πληροφορίες η άσκηση τοποθετείται χρονικά μέσα στον Μάρτη και αναμένεται να δεσμευτεί με navtex πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή η οποία θα περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων