Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τι θα κάνει ο Τσίπρας εάν κερδίσει τις εκλογές;

Τι θα κάνει ο Τσίπρας εάν κερδίσει τις εκλογές;

Το σχόλιο της Frankfurter Rundschau: «Θα επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα; Ή θα επιστρέψει στην κρίση και θα πρέπει ενδεχομένως να εγκαταλείψουν οι Έλληνες το ευρώ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που συνδέονται με την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι καλό που ο πρωθυπουργός Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή που κανονικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τη χώρα του αλλά και τους εταίρους, τη βοήθεια των οποίων συνεχίζει να χρειάζεται, από εβδομάδες μιας επώδυνης πολιτικής αβεβαιότητας. Σε περίπτωση βέβαια που αποτύχει η προεδρική εκλογή, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικών αναταραχών: διάλυση του κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές. Πιθανότερος νικητής θεωρείται ο ακροαριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Όπως έχει πει ο ίδιος, προτίθεται να 'σκίσει' τα μνημόνια, να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα προ κρίσης και να αποσύρει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Εάν ο Τσίπρας υλοποιήσει το πρόγραμμά του, θα βγάλει τη χώρα του από το ευρώ. Από τις δημοσκοπήσεις δεν διαφαίνεται ότι θα μπορέσει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Δεν πρόκειται ωστόσο για μεγάλη παρηγοριά. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα μπορούσαν να είναι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και ενδεχομένως και νέες εκλογές. αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, η οικονομία της οποίας δείχνει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και πάλι σημεία ζωής».

πηγη DW

Σχετικές ειδήσεις