Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Εκδήλωση 74ης Επέτειου από την κήρυξη πολέμου της Γερμανίας κατά των ναζί (pics)

Εκδήλωση 74ης Επέτειου από την κήρυξη πολέμου της Γερμανίας κατά των ναζί (pics)

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την 74η επέτειο από την ημέρα κήρυξης του πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας, οργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους μαχητές του Ελληνικού Στρατού με θέμα: «Ιστορική μνήμη – Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις γερμανικές οφειλές».

Ομλητές ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας .

"Ήταν ένας αγώνας δύσκολος, επώδυνος για τον πολυβασανισμένο ελληνικό λαό. Είχε όμως ο λαός μας μία σημαντική ιδιότητα που του επέτρεψε να αναθαρρήσει και να ανακτήσει την ελευθερία του: αναφέρομαι στο υψηλό εθνικό του φρόνημα, το φρόνημα του «εν ελευθερία πολιτεύεσθαι», που δεν το παρέδωσε σε καμιά κατοχή. Ένα φρόνημα που και σήμερα παίζει το δικό του ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στη τότε κατάσταση της Ελλάδας.

"Είχαμε τους μάρτυρες, που η θυσία τους, λειτουργεί σαν άξονας αναφοράς της ευθύνης της δικής μας, ως πολίτες τούτου του τόπου, μέτρο για να συγκρίνονται και να αξιολογούνται οι πράξεις μας ή οι παραλήψεις μας" τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε "ένα ανεκπλήρωτο ηθικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό χρέος, που είναι οι αποζημιώσεις στον ελληνικό λαό".

"Οι οφειλές στη χώρα μας από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Υπάρχουν καινούργια στοιχεία για την ελληνική δικονομία αλλά και για το διεθνές δίκαιο, που μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Δεν θα κάνουμε πίσω σε απαράγραπτες αξιώσεις προς τον ελληνικό λαό και θα θέσουμε το θέμα με όρους που ανταποκρίνονται στη λογική. Δεν υπάρχει τίποτα κοινό με το θέμα του χρέους της Ελλάδας, εδώ πρόκειται για την ιστορική μνήμη και τη δικαίωση. Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε ξεκινήσει αυτό το έργο, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ήσυχο" πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας 'Ησυχος επεσήμανε μεταξύ άλλων:

"Tο μήνυμα που στέλνουμε σήμερα στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, είναι ότι μια χώρα που δεν έχει ιστορική μνήμη, δε μπορεί να έχει παρόν και μέλλον. Με αυτή την έννοια, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ, διότι θα αποτελείτε μέρος αυτής της προσπάθειας, και όχι μόνο εσείς. Θα αποτελείτε μέρος μιας προσπάθειας η οποία θα αναδείξει το δράμα που έζησε αυτός ο λαός σε όλες τις διαστάσεις του, χωρίς κανένα μήνυμα μισαλλοδοξίας προς τον γερμανικό λαό".

Τέλος ο κ. Νίκος Τόσκας είπε μεταξύ άλλων: "Σήμερα αυτά τα μηνύματα είναι και επίκαιρα και χρήσιμα. Οι παραδόσεις αυτές ενισχύουν τις σημερινές αντιστάσεις του λαού μας απέναντι στις πρακτικές της ισοπέδωσης και της λιτότητας. Δημιουργούμε στις τωρινές συνθήκες τις βάσεις για να μην δημιουργηθούν ξανά οι προϋποθέσεις και τα φαινόμενα του ναζισμού και του φασισμού, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας ώστε να έχει και γνώση και θέληση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να μην τα ξαναδούμε και ο αγώνας αυτός ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολος, θα είναι διαρκής αλλά τελικά θα τον κερδίσουμε».

Σχετικές ειδήσεις