Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Συνάντηση Βαρουφάκη – Ομπάμα την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Βαρουφάκη – Ομπάμα την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαουφάκης θα επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίσης, θα πάει στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη (16/4/2015) για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας όπου θα συναντηθεί με τον Ομπάμα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο ΥΠΟΙΚ θα μιλήσει την Πέμπτη στο ιδρυμα Brookings, ακριβώς μετά την ομιλία του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντηθούν - και έτσι δεν υπάρχει κώλυμα για τη μετάβασή του και στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να εκπροσωπήσει την ελληνικη κυβέρνηση και να έχει την ευκαιρία μιας ολιγόλεπτης συνομιλίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπαιντεν, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την ομογένεια θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

Στο Brookings, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει για το «σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία», και ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά, για την «ελληνική οικονομία και τους παγκόσμιους εταίρους της».

Στην Εαρινή Σύνοδο, που ουσιαστικά ξεκινά στις 15 και ολοκληρώνεται στις 19 του μηνός, συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών των δυο οργανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του κ. Βαρουφάκη αναμένεται να βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.