Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Κωσταράκος: Είπαμε ΟΧΙ στους δανειστές στην απόλυση 5.000 μονίμων στελεχών

Κωσταράκος: Είπαμε ΟΧΙ στους δανειστές στην απόλυση 5.000 μονίμων στελεχών

«Οι δανειστές ζήτησαν το 2011 να απολύσουμε 5.000 μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και είπαμε “όχι”. Προτιμήσαμε να... μειωθούν οι αποδοχές μας με μέριμνα στους χαμηλόμισθους».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες την ομιλία του σε ημερίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας σε αξιωματικούς και σπουδαστές των ΑΣΕΙ, ανέφερε ακόμα πως «οι περικοπές ξεκίνησαν από 12% στα χαμηλόβαθμα στελέχη και άγγιξαν το 65% στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Αυτά τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή, αλλά έτσι προστατέψαμε όλες τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας, όταν η ανεργία στη χώρα μας είναι κοντά στο 30%. Πού θα έβρισκε δουλειά ένας απολυμένος στρατιωτικός;».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ εξήρε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας τα εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν βασικό πυλώνα ύπαρξης, ζωής και συνέχειας ενός κράτους. Πώς, όμως, μέσα από τη λειτουργία τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν την οικονομία μιας χώρας; Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό των Ταμείων μας και συνεχίζουμε μέσα από συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πλέον, δέχονται όλους τους πολίτες της πατρίδας μας για περίθαλψη και εξέταση, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όπως σε πυρκαγιές, σεισμούς και σε αποστολές ειδικευμένου προσωπικού σε άγονες περιοχές, καθώς και σε αερομεταφορές ασθενών, δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως διαβάζουμε στο "Παρασκήνιο".

Συνεχίζοντας, ο στρατηγός Κωσταράκος σημείωσε πως «τον Νοέμβριο του 2011 προγραμματίσαμε τα κονδύλια που είχαμε στη διάθεσή μας να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και όχι για νέες αγορές. Δεν χρειαζόμασταν, άλλωστε, κάτι επιπλέον. Και συνεχίζουμε έτσι, αξιοποιώντας τα οπλικά συστήματα που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, απενεργοποιήσαμε μη επιχειρησιακά στρατόπεδα, συρρικνώσαμε μονάδες των ΕΔ και προσαρμοστήκαμε στο σύγχρονο περιβάλλον.

Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε τη δυνατότητα να παράγουμε μόνοι μας ως χώρα τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε, και αυτό γιατί υπολογίσαμε ότι το κόστος της αγοράς τους από οπουδήποτε αλλού είναι πολύ μεγαλύτερο και συνεχώς μεταβαλλόμενο, αφού δημιουργούνται διαρκώς οικονομίες κλίμακας, τις οποίες δεν δύναται να διαμορφώσουμε.

Θέλοντας να εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες γνώσεις και τις δυνατότητές μας, προσπαθήσαμε και κρατήσαμε τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη ανοιχτά και προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε ανάθεση έργου μέσα από εξαιρετικές διακρατικές στρατηγικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει».

Το Newsbomb.gr παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει συνεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Σχετικές ειδήσεις