Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Δημοψήφισμα-ΝΥΤ: Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ για την Ελλάδα;

Δημοψήφισμα-ΝΥΤ: Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ για την Ελλάδα;

Αν το αποτέλεσμα είναι “Όχι”, ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι έχει να κάνει μια δύσκολη επιλογή, γράφουν οι New York Times.

Το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη εξαρτάται από τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ώστε να αποτραπεί μια ολική οικονομική κατάρρευση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός ψηφίσει “Ναι”, τότε ίσως να δικαιολογήσει πιο εύκολα η ΕΚΤ την έκτακτη χρηματοδότηση και τα άλλα βήματα που κρίνονται απαραίτητα για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Αν το αποτέλεσμα είναι “Όχι”, ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι έχει να κάνει μια δύσκολη επιλογή, γράφουν οι New York Times

Οι κανόνες της ΕΚΤ πιθανόν να απαιτούν να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, γράφει η εφημερίδα. Πιθανότατα όμως ο ίδιος να τις παραβλέψει, καθώς με τη διακοπή της στήριξης, οι Έλληνες θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες.

Και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση είναι επίφοβη και δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο για να υποδεικνύει τι θα ακολουθήσει. "Θα ήταν σωστό να πούμε ότι τις επόμενες ημέρες μας περιμένουν εκπλήξεις. Είναι βέβαιο, ότι κινούμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος", αναφέρει ο Nicolas Véron, του Ινστιτούτου Bruegel. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, “η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, από τον οποίο εξαρτώνται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εκροών καταθέσεων.

Υπό τους τραπεζικούς κανονισμούς, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει δάνεια σε αφερέγγυες τράπεζες. Αν το αποτέλεσμα είναι “Οχι”, δύσκολα θα συνεχίσουν να τις θεωρούν φερέγγυες. Αλλά η ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα προσεκτική, γιατί δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για οικονομικό ή ανθρωπιστικό χάος που μπορεί να προκαλέσει μία απόφασή της.

Για την Ελλάδα, υπάρχει όμως άμεσος κίνδυνος. Επί σειρά μηνών, οι τράπεζες της εξαρτώνται από τα έκτακτα δάνεια της ΕΚΤ, ώστε να αντέξει τις εκροές καταθέσεων, αφού οι Ελληνες "σήκωναν" σωρηδόν τις οικονομίες τους, φοβούμενοι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία.”

Σχετικές ειδήσεις