Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ρωσία: Ειδικά όπλα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Ρωσία: Ειδικά όπλα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Στις 20 Νοεμβρίου, στη Γαλλία, έληξε η έκθεση MILIPOL, στην οποία παρουσιάστηκαν όπλα και ειδικός εξοπλισμός για τις Ειδικές Δυνάμεις, τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας και τις αντιτρομοκρατικές μονάδες.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης, το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η επίδειξη διαφόρων τεχνογνωσιών για την ασφάλεια των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, αστικών κέντρων αλλά και μεταφορικών διαδρομών, βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της επικαιρότητας.

Η Ρωσία παρουσίασε στη MILIPOL τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιείται με επιτυχία τόσο από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, όσο και από ανάλογες δομές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στη γαλλική Έκθεση, Βαλέρι Βαρλάμοφ, οι προτεινόμενες από τη Ρωσία λύσεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. Να σημειωθεί πως το 2001, το μερίδιο των μέσων που αφορούν στο αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, ήταν λιγότερο από το 2% των συνολικών εξαγωγών της Rosoboronexport, ενώ σήμερα, αγγίζει ήδη το 4%. Τι εξοπλισμό μπορεί λοιπόν να προσφέρει η Ρωσία;

Ελικόπτερα Ansat: Τα ιπτάμενα «Καλάσνικοφ»

Τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν δώσει –και με το δίκιο τους– στο ελαφρύ ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Ansat, το παρατσούκλι «ελικόπτερο Καλάσνικοφ». Για την ευελιξία, την αξιοπιστία και την απλότητα της χρήσης και της συντήρησης του.

Με μέσο κόστος 1-1,5 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από το πλησιέστερο ανάλογό του, το ελικόπτερο ΕC-145 του ομίλου Eurocopter, το Ansat, δεν έχει μόνο ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τον ανταγωνιστή του, αλλά διαθέτει πιο ευρύχωρη καμπίνα, που μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη. Το ελικόπτερο Ansat ανάλογα με τη διαμόρφωση, μπορεί να λειτουργήσει σαν επιβατικό, μεταφορικό, ακόμα και σαν ελικόπτερο διάσωσης και διακομιδής ασθενών. Ωστόσο, οι ρωσικές ΕΔ χρησιμοποιούν το «ελικόπτερο Καλάσνικοφ» ως εκπαιδευτικό και ως περιπολικό.

Το τσίμπημα της «Σφήκας»

Στο ρωσικό περίπτερο, εκτέθηκαν αρκετά μικρά φορητά όπλα, όμως οι επισκέπτες επέδειξαν ειδικό ενδιαφέρον για το μη-φονικό όπλο «Osa» («Σφήκα»). Το πιστόλι αυτοάμυνας «Osa» έχει διπλή ή τετραπλή κάνη χωρίς αεροθάλαμο και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ειδικών φυσιγγίων με περίβλημα αλουμίνιο ή χάλυβα και ηλεκτρική ανάφλεξη. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της «Σφήκας», το όπλο έχει σχεδιαστεί για την αυτοάμυνα και την προσωπική προστασία των πολιτών από επιθέσεις. Ωστόσο, το συγκρότημα είναι καθολικής χρήσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Τα μη-θανατηφόρα πυρομαχικά για το όπλο «Osa», πιστοποιήθηκαν πριν από λίγα χρόνια από το εξειδικευμένο Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών και Ελέγχου Υλικών (ΒΑΜ), ενώ και το 2013, είχε ακουστεί ότι για την προμήθεια «Σφηκών» είχε επιδείξει ενδιαφέρον η Γαλλική Αστυνομία.

«Μαγκούστα». Ο φύλακας των θαλάσσιων συνόρων

Στην έκθεση MILIPOL, η ρωσική πλευρά παρουσίασε και εξοπλισμό για τις Ναυτικές Δυνάμεις. Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι ποταμοί έχουν γίνει οι πιο αγαπημένοι μεταφορικοί διάδρομοι για έμπορους ναρκωτικών και προσώπων που εμπλέκονται στην παράνομη εξόρυξη ορυκτών πόρων, τότε, γίνεται ξεκάθαρο γιατί η ζήτηση για περιπολικά σκάφη υψηλής ταχύτητας αυξήθηκε κατακόρυφα. Έτσι, στο Παρίσι, η Ρωσία παρουσίασε τα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη «Mangust», που προορίζονται για την προστασία παράκτιων περιοχών και θαλάσσιων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), για θαλάσσιες περιπολίες, τελωνειακούς ελέγχους καθώς και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Εκτός από υψηλές ταχύτητες, έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά ελιγμών και μπορούν να εξοπλιστούν με μια ποικιλία όπλων: Από πυραύλους μικρού βεληνεκούς , μέχρι πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων. Το καλοκαίρι του 2015 για τα σκάφη αυτά επέδειξε ενδιαφέρον η Αγκόλα.

«Murena-E»: Πλοία που αιωρούνται πάνω από τα κύματα

Ένα ακόμα «ναυτικό» έκθεμα στο ρωσικό περίπτερο, αποτέλεσε το ταχύπλοο αποβατικό σκάφος «Murena-E». Το ρωσικό χόβερκραφτ έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά και την εκφόρτωση σε ακτές χωρίς παράκτια άμυνα, ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και των πληρωμάτων τους, καθώς και δυνάμεων πεζοναυτών. Τα «Murena-E» μπορούν να μεταφέρουν 2 ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ, ή ένα μέσο τεθωρακισμένο άρμα μάχης, ή 130 πεζοναύτες. Σήμερα, τρία «Murena-E» υπηρετούν στο ΠΝ της Νότιας Κορέας. Το 2014, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Νότιας Κορέας δήλωσε, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για τη σύναψη ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια αυτών των σύγχρονων ρωσικών αποβατικών σκαφών.

Σχετικές ειδήσεις